Đumbir kao lek: Pomoći će vam u slučaju mučnine, gastritisa, infekija i bolnih mišića

by | 10.07.2024
Đumbir kao lek: Pomoći će vam u slučaju mučnine, gastritisa, infekija i bolnih mišića

Đumbir kao lek može da se koristi u slučaju raznih zdravstvenih problema zahvaljujući svom antioksidativnom i antiinflamatornom dejstvu. Zato, naučite kako se pravi čaj, sirup i kako se koriste.

Đumbir kao lek može da bude dopunska terapija u lečenju različitih bolesti zbog svojih antikoagulansnih, antioksidativnih, vazodilatatornih, ekspektoransnih, analgetičkih, digestivnih, antiinflamatornih, antiemetičkih, antitusivnih, adstringentnih, karminativnih, antipiretičkih i antispazmodičkih svojstava.

Đumbir kao lek

Pošto je snažan antispazmodik, đumbir pomaže u opuštanju stomačnih mišića koji izazivaju probavne smetnje, mučninu i povraćanje. Takođe sadrži antioksidativno i antiinflamatorno dejstvo koje može pomoći u prevenciji i lečenju bolesti poput visokog krvnog pritiska, refluksa i artritisa.

Đumbir je biljka korena koja sadrži 6-gingerol i 8-gingerol, koji su bioaktivna jedinjenja sa termogenim svojstvima. Ova jedinjenja podstiču metabolizam i sagorevanje masti, što može pomoći u promovisanju gubitka težine.

Za šta je sve dobar đumbir kao lek?

Glavne zdravstvene prednosti đumbira uključuju:

Pomoć u gubitku težine: Đumbir sadrži gingerol, koji je bioaktivno jedinjenje sa termogenim svojstvima. Pospešuje metabolizam i stimuliše sagorevanje masti, što promoviše gubitak težine.

Protiv žgaravice i crevnih gasova: Đumbir sadrži čogaol, gingerol i zingeron, koji su bioaktivna jedinjenja sa antiinflamatornim, karminativnim i antiemetičkim svojstvima. Oni pomažu da se opuste želudačni i crevni mišići i smanje želudačna kiselina, što ih čini odličnom opcijom za odbijanje žgaravice i crevnih gasova.
Đumbir sadrži antiemetička svojstva koja pomažu da se isprazni stomak. Ovo može pomoći u upravljanju mučninom i povraćanjem koji se mogu javiti tokom trudnoće ili hemioterapije.

Sprečava nastanak dijabetesa: Pošto sadrži zingiberen, gingerol i kurkumin (koja su fenolna jedinjenja sa snažnim antioksidativnim delovanjem), đumbir može pomoći u zaštiti ćelija pankreasa od slobodnih radikala. Ovo pomaže u regulisanju nivoa insulina i sprečavanju insulinske rezistencije ili dijabetesa.

Smanjuje rizik od teških bolesti: Zbog velikih količina zingiberena, kurkumina, farnezena i gingerola (koji su bioaktivna jedinjenja koja poseduju antioksidativno dejstvo), đumbir može pomoći u borbi protiv slobodnih radikala u celom telu. Ovo pomaže da se smanji razvoj i umnožavanje ćelija raka.

Kontrola krvnog pritiska: Đumbir sadrži umirujuća, antiinflamatorna, antioksidativna, vazodilatatorna i antikoagulantna svojstva, koja pomažu da se poboljša kontakt i opuštanje arterija. Ovo može poboljšati cirkulaciju i regulisati krvni pritisak. Đumbir takođe može inhibirati enzim koji konvertuje angiotenzin, koji je odgovoran za kontrakciju krvnih sudova. Ovo može sprečiti povećanje krvnog pritiska.

Borba protiv infekcija: Zbog svog baktericidnog i antimikrobnog dejstva, đumbir je odlična dopuna u lečenju respiratornih oboljenja, poput gripa, prehlade, astme i bronhitisa. Đumbir takođe pomaže u lečenju infekcija usta i grla, kao što su faringitis, tonzilitis, parodontitis i gingivitis.

Ublažava bol u mišićima: Cineol i borneal su bioaktivna jedinjenja prisutna u đumbiru koja imaju snažno analgetičko dejstvo koje može pomoći u ublažavanju bolova u mišićima. Đumbir takođe sadrži antiinflamatorno i umirujuće dejstvo, koje može da ublaži bolove povezane sa artritisom, reumatizmom i artrozom.

Kako se konzumira đumbir?

Đumbir se može uzimati u svežem, dehidriranom ili u prahu obliku i dodati u recepte kao što su supe, sokovi, jogurti, kolači, sosovi, kolačići, salate, hlebovi i topli napici. Može se pripremiti i kao čaj, sirup ili eterično ulje.

Čaj od đumbira

Čaj od đumbira se može koristiti za suzbijanje mučnine i povraćanja, poboljšanje varenja, dekongestiju disajnih puteva i ublažavanje suvog kašlja. Pored toga, čaj od đumbira se može napraviti i sa drugim biljem, kao što su limun, cimet ili menta.

Stavite 2 do 3 cm rendanog svežeg korena đumbira đumbir 200 ml vode i kada proključa, smanjite temperaturu i ostavite da se lagano krčka 8 do 10 minuta. Sklonite sa ringle, poklopite i kada se smlači procedite i popijte. Možete piti najviše 3 šolje ovog čaja dnevno.

Đumbir u prahu

Za pripremu čajeva može se koristiti đumbir u prahu. Da biste to uradili, jednostavno stavite 1 kašiku đumbira u prahu u 1 litar ključale vode. Đumbir u prahu se može dodati i preparatima kao što su kolači, hlebovi, kolačići, supe, sokovi i jogurti.

Sirup od đumbira

Sirup od đumbira je kućni lek koji se može koristiti za ublažavanje bolova, nelagodnosti, kašlja i groznice u slučajevima gripa, prehlade, upale grla i stomaka. Ima antiinflamatorno i analgetičko, antipiretičko i ekspektorantno dejstvo.

Sastojci:

  • 25 g svežeg oljuštenog đumbira, isečenog na kriške ili 1 kašika đumbira u prahu
  • 1 šolja smeđeg šećera
  • 100 ml vode

Stavite vodu i šećer u šerpu i dovedite do ključanja na srednjoj vatri, mešajući samo dok se šećer potpuno ne rastvori. Isključite vatru, dodajte đumbir i dobro promešajte kašikom. Sačekajte da se ohladi i uzimajte po 1 kašičicu sirupa od đumbira 3 puta dnevno.

Suplementi

Suplementi đumbira su dostupni u obliku tableta ili kapsula i indikovani su za lečenje mučnine, povraćanja, menstrualnih grčeva, artritisa ili upale grla.

Opšta preporučena količina kapsula đumbira je 250 mg do 2 g dnevno, podeljena u 2 do 4 doze dnevno ili prema uputstvu vašeg lekara. Ovaj dodatak treba uzimati oralno, sa čašom vode, tokom perioda lečenja koji vam je savetovao lekar.

Esencijalno ulje đumbira

Eterično ulje đumbira se može koristiti tako što se 3 do 5 kapi esencijalnog ulja razblaži u 1 kašičici biljnog ulja (maslinovo, kokosovo ili bademovo) i nanese na kožu. Umasirajte ga u kožu za lečenje bolova u mišićima ili reumatskih bolova. Drugi način upotrebe esencijalnog ulja đumbira je da razblažite 15 kapi ulja u 3 kašike mleka ili biljnog napitka i rastvorite smešu u kadi. Možete se potopiti i opustiti u njemu 20 minuta.

Kao i uvek, napominjemo da ako imate određene zdravstvene tegobe i uzimate lekove, pre upotrebe đumbira konsultujte lekara. Đumbir nije indikovan za one sa istorijom kamena u žučnoj kesi ili hemoragijskih bolesti. Ne bi trebalo da ga koriste oni koji uzimaju antikoagulanse, jer može povećati rizik od krvarenja.

juefraphoto / gettyimages.com