Kako se rešiti gingivitisa: Tri efikasna čaja mogu da vas oslobode tegoba 

by | 11.07.2024
Kako se rešiti gingivitisa: Tri efikasna čaja mogu da vas spasu tegoba 

Čajevi od ovog lekovitog bilja mogu da vam pomognu da se rešite simptoma gingivitisa. Čitajte dalje i saznajte o kojim biljkama se radi i kako se izvodi ovaj prirodni tretman. 

Da biste se rešili gingivitisa isprobajte ove kućne lekove. Sastoje se od bilja koje ima antiinflamatorno, analgetičko, antiseptičko i antibakterijsko dejstvo koje može pomoći da se rešite gingivitisa i ublažite simptome kao što su bol, otok, crvenilo i krvarenje.

Kako se rešiti gingivitisa?

Gingivitis se obično javlja zbog nakupljanja bakterijskih plaka između zuba i desni. Ovo je obično zbog loše higijene zuba i neredovne ili pravilne upotrebe konca za zube. Ovo stanje je povezano sa upalom gingive koja čak može dovesti do gubitka zuba u veoma ozbiljnim slučajevima.

Najbolji tretman za ublažavanje krvarenja desni za uklanjanje nakupljenog kamenca, pranje zuba na odgovarajući način mekom ili električnom četkom i svakodnevnu upotrebu konca. Dok kućni lekovi mogu pomoći da se rešite simptoma gingivitisa, oni ne zamenjuju pranje zuba niti preporuke vašeg stomatologa.

Bilje koje pomaže u slučaju gingivitisa

Ovo bilje sadrži sastojke koje imaju blagotvorno dejstvo kada se radi o gingivitisu. Pogledajmo kako se pripremaju kućni lekovi:

Čaj od sladića

Čaj od sladića sadrži licoricidin i licoisoflavan, koji su antibakterijske i antiinflamatorne supstance. Oni deluju tako što inhibiraju rast bakterija koje izazivaju gingivitis, što ga čini odličnim kućnim lekom. Ovaj čaj takođe može pomoći u lečenju zadaha, koji je simptom gingivitisa. Ovaj čaj treba koristiti za ispiranje grla i ne treba ga konzumirati

Čaj se priprema na sledeći način: 1 kašičicu korena sladića preliti šoljom ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji 10 minuta. Procediti i čaj koristite za ispiranje grla, dva puta dnevno. Čaj od sladića ne bi trebalo da koriste trudnice ili dojilje, kao ni bilo ko sa srčanim oboljenjima.

 Čaj od karanfilića

Čaj od karanfilića pomaže u smanjenju bolova i upale od gingivitisa zbog eugenola u svom sastavu. Eugenol sadrži analgetičko i antiinflamatorno dejstvo, što ga čini odličnim načinom za lečenje gingivitisa kod kuće.

Čaj se priprema na sledeći način: 10 karanfilića prelijte šoljom vode i kuvajte 5 minuta. Zatim poklopite, ostavite da se ohladi, procedite i ispirajte grlo 20 do 30 sekundi, dva puta dnevno. Obavezno ga ispljunite kada završite. Druga opcija je da koristite eterično ulje karanfilića umesto korena. Dodajte 2 do 3 kapi na vatu i nanesite direktno na desni na 30 sekundi.

Čaj od borovnice

Čaj od borovnice sadrži tonik i antiinflamatorno dejstvo koje pomaže u borbi protiv upala, otoka i krvarenja desni, što ga čini odličnom opcijom za otklanjanje upale desni. Čaj od borovnice takođe može pomoći u sprečavanju stvaranja bakterijskog plaka koji može doprineti gingivitisu.

Čaj se priprema na sledeći način: 3 kašike suvih borovnica prelijte 1 litrom vode i kuvajte 15 minuta. Poklopite i ostavite da se ohladi. Zatim procedite i koristite za ispiranje grla 30 sekundi, dva puta dnevno.

Staras / gettyimages.com