Kako prirodno izlečiti sindrom karpalnog tunela?

by | 07.11.2023
Kako prirodno izlečiti sindrom karpalnog tunela

Sindrom karpalnog tunela je stanje koje nastaje u zglobu kao rezultat prevelikog pritiska na srednji nerv u zglobu. U nastavku pogledajte kako da ublažite bol.

Kako prirodno izlečiti sindrom karpalnog tunela?

Šta uzrokuje sindrom karpalnog tunela?

Postoji niz faktora koji mogu dovesti do sindroma karpalnog tunela, kao što su artritis, dijabetes, povrede koje se ponavljaju i trudnoća. Svaka aktivnost, povreda ili bolest koja vrši pritisak na srednji nerv može doprineti sindromu karpalnog tunela.

Kako ublažiti simptome?

Držite ga u neutralnom položaju

Održavanje ručnog zgloba u neutralnom položaju, to jest da ga ne savijate, može pomoći u ublažavanju simptoma. Jedna uobičajena metoda lečenja sindroma karpalnog tunela je nošenje podrške za zglob. Nošenje podrške za zglob noću kada su simptomi najzastupljeniji može pomoći da vaš zglob ostane u neutralnom položaju.

Biljni preparati

Prirodno ublažavanje bolova često nam može biti korisnije od prolaska kroz brojne lekove protiv bolova.

Odlična vest je da se prirodni lekovi za ublažavanje bolova mogu pronaći jednostavnim otvaranjem ormarića za začine. Kurkuma se tradicionalno koristi za ublažavanje artritisa i upale, a smatra se da je ovo posledica kurkumina koji sadrži. Slično tome, smatra se da đumbir ima antiinflamatorna svojstva, kao i da pomaže u umirivanju i podržavanju digestivnog trakta.

Đavolja kandža, južnoafrička biljka koja može pomoći u smanjenju upale i ukočenosti mišića i zglobova i bolova, takođe može biti korisna u ublažavanju bola.

Pravite pauze

Potražite u svom telu znakove da želi da promeni svoj položaj, držanje ili obrazac kretanja. Pravite redovne pauze, posebno kada se vaš zglob, šaka ili prsti osećaju umorno ili bolno. Ustanite i hodajte unaokolo, ispružite ruke, prilagodite položaj i protresite ruke.

Sindrom karpalnog tunela – vežbe za zglobove

Jednostavne vežbe za zglobove mogu pomoći u ublažavanju bolova uzrokovanih sindromom karpalnog tunela. Prvo pokušajte da savijete zglob napred i nazad, spuštajući vrhove prstiju prema tlu, a zatim prema plafonu. Zatim pokušajte da lagano kružite zglobovima u jednom, a zatim u drugom smeru. Na kraju, otvorite prste što je moguće šire, a zatim ih stisnite u pesnicu, ponovite ovo 5-10 puta.

Položaj spavanja

U većini slučajeva simptomi sindroma karpalnog tunela su najzastupljenije noću, a neki lekari veruju da je to zato što se tečnost u telu preraspoređuje kada legnete, pa se više akumulira u zglobu. Međutim, vaš položaj za spavanje može biti još jedan faktor koji doprinosi bolovima. Spavanje sa savijenim zglobom ili podvučenim ispod glave ili jastuka može izazvati kompresiju srednjeg nerva.

Naš položaj za spavanje može imati ogroman uticaj na naše telo, a takođe i na kvalitet sna koji postižemo. Nemojte se plašiti da isprobate nekoliko položaja za spavanje da biste pronašli onaj koji vam najviše odgovara i pokušajte da izbegnete bilo koji položaj za spavanje koji opterećuje srednji nerv.

Hladne obloge

Nanošenje leda na zglob i podlakticu oko 10 minuta 2 do 3 puta dnevno može pomoći u smanjenju upale i otoka. Dok led može smanjiti upalu i oticanje, toplota može pogoršati problem karpalnog tunela jer uzrokuje oticanje tkiva u uskom prolazu.

Konzumirajte više vitamina B6

Vitamin B6 je važan mineral uključen u hormonsku regulaciju, kao i za smanjenje umora. Takođe je važan za metabolizam proteina i zdravlje mozga.

Iako je potrebno više istraživanja u ovoj oblasti, neke studije su otkrile da uzimanje vitamina B6 može potencijalno pomoći kod sindroma karpalnog tunela.

Iako je vitamin B6 dostupan u obliku suplemenata, nisu nam potrebne velike količine, zbog čega bi bilo idealno da ga unosite kroz ishranu. Postoji mnogo prirodnih izvora vitamina B6, uključujući banane, spanać i semenke suncokreta.

Miljana Momirović

spukkato/GettyImagesPlus