NAJBOLJA HRANA ZA SRCE JEDE SE UJUTRO

by | 07.05.2022

Jaja, spanać, bobičasto voće i avokado štite srce i krvne sudove

 

Uravnotežena ishrana je jedan od ključnih faktora za dobro zdravlje, a lekari se slažu da je najvažniji obrok onaj prvi jutranji. Od toga kako doručkujete zavisi kako ćete se osećati u toku dana, da li ćete imati energije ili će vas mučiti glavobolja, umor…

Zato je veoma važno da dan započnete na najbolji način, a nutricionisti su naveli nekoliko najzdravijih jutranjih obroka za srce. Reč je o hrani koja smanjuje rizik od pojave i razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Ovsene pahuljice

Ovsene pahuljice su jedna od najzdravijih varijanti za jutro. Sadrže veliku količinu vlakana, vitamina B, cinka i magnezijuma. A ovi hranljivi sastojci pomažu radu srca.

Jaja i povrće

Omlet sa povrćem ujutru je takođe odličan izbor za jutro. Uz jaja koja su bogata belančevinama stručnjaci savetuju da dodate što više povrća, a posebno se preporučuje spanać. Osim njega, dobar izbor su i paprika i luk, crni i beli. Tako će doručak obilovati ne samo proteinima, već i vlaknima.

Bobičasto voće

Sve vrste bobičastog voća imaju antioksidativna svojstva, što je dobro za srce. Zato je veoma važno da ih uvrstite u doručak. Možete da napravite smuti, ili ih pomešate sa žitaricama… Ova vrsta voća je takođe bogata i gvožđem.

Sveže voće i povrće

Bilo da napravite salatu ili ih jedete uz gorenavedene namirnice, dan bi svakako trebalo da započnete unosom svežeg povrća i voća. Sadrže puno vlakana, vitamina i minerala.

Avokado

Namirnica koja nije posebno popularna u Srbiji, a jedan od razloga je i visoka cena, zapravo je neverovatno korisna za zdravlje. Ovo voće je bogato mononezasićenim mastima koje pogoduju zdravlju srca, a telu obezbeđuje dovoljno energija koja mu je potrebna da bi pravilno funkcionisalo.