KAKO DA IZGUBITE MASNOĆU SA STOMAKA

by | 08.05.2022

Jedite vlakna, losos, bademe, pijte zeleni čaj…

 

Najbolje rešenje za ravan stomak je kombinacija dobrih svakodnevnih navika: zdrava hrana, vežbanje i aktivnosti za oslobađanje od stresa. 

Pročitajte savete dijetetičara koji će vam pomoći da izgubite masnoću sa stomaka!

Dodajte vlakna svom doručku

Doručak je obrok koji lako možete obogatiti vlaknima. To znači da bez mnogo razmišljanja možete dobiti 30 do 35 grama vlakana svakog dana. Proceđeni jogurt sa čia semenkama i 1 šolja seckanih jagoda (13 g) ili 1 šolja ovsenih pahuljica sa 1 kašikom lanenog semena (10 g) jedno su od jednostavnih rešenja. Dodajte i  banane doručku zbog kalijuma koji sadrži.

Piće koje smanjuje stomak

Polifenoli u zelenom čaju i katehini, pomažu pravilnom funkcionisanju metabolizma i smanjuju zalihe masti na stomaku.  

Jedite losos i druge ribe sa omega-3

Pokazalo se da ove masne kiseline smanjuju masnoću na stomaku i istovremeno štite srce. Prema istraživanju ljudi na niskokaloričnoj dijeti koji su jeli losos tri puta nedeljno izgubili su više masti od onih koji su preskočili ribu u ishrani. Omega-3 podstiču metabolizam i sagorevanje masti, a istovremeno smanjuju osećaj gladi.

Sedite na ivici stolice

Sedenje na ivici stolice je dobra ideja, jer vam pomaže da imate dobro držanje i angažujete trbušnjake, što znači da ćete ih jačati tokom celog dana.

Mudro birajte ugljene hidrate

Šećer i drugi prerađeni ugljeni hidrati su najgori neprijatelj želuca jer ometaju vaš apetit i utiču na nivo insulina. Odaberite smeđi pirinač ili testeninu od integralnog brašna. 

Bademi za užinu i ekstra devičansko maslinovo ulje u salate

Nekada se mislilo da masti goje, ali nauka je potpuno promenila svoje mišljenje. Danas znamo da konzumiranje zdravih masti smanjuje glad i pomaže vam da ostanete vitki – posebno u predelu struka.

Uvucite stomak

Kada ste u autu ili u kancelariji, zamislite da otkopčavate par uskih farmerki. “Uvucite” trbušne mišiće prema unutra i prema gore. Ako ovu vežbu radite samo 15 sekundi, oslobodićete se sala sa stomaka.

Potrošite 20 minuta na svoj obrok

Kada brzo jedete hranu, veća je verovatnoća da ćete imati nadimanje u stomaku. Ukoliko brzo jedete, gutate mnogo vazduha koji se nakuplja u vašem gastrointestinalnom traktu. Jedite sporije i ne dozvolite da prođe više od 3 do 4 sata bez obroka ili užine. 

Uradite aerobni trening

Umesto da hodate, trčite, vozite bicikl ili plivate umerenim tempom oko 20 minuta, pokušajte ovo: uradite HIIT trening 30-60 sekundi, a zatim usporite neko vreme. Istraživači su otkrili da je intervalni trening visokog intenziteta (HIIT) smanjio masnoću na stomaku kod učesnika studije za 10%, dok su oni koji su radili vežbe redovnog intenziteta zapravo povećali svoju telesnu masnoću u roku od 15 nedelja od studije.

Radite svaki dan vežbu – bicikl

Ova vežba vežba jača sve trbušnjake. Kako ćete to uraditi? Lezite na leđa, sa rukama iza glave. Zategnite stomak, podignite ramena od poda i podignite noge nekoliko centimetara od tla. Dovedite desni lakat do levog kolena, a zatim levi lakat do desnog kolena. Počnite sa 25 ponavljanja i nastavite da dodajete broj ponavljanja kako postajete jači.

Dodatni savet: smanjite so

Umesto soli, koristite limun, bilje i začine da dodate ukus. Dnevni unos natrijuma trebalo bi da bude ispod 2.000 mg.