ISTOPITE CELULIT BILJNIM ČAJEVIMA

by | 07.05.2022

  Peršun, trešnje, đumbir i maslačak  smanjuju zadržavanje vode i ubrzavaju mršavljenje

 

Kada se gojimo ili usled poremećaja hormona, masti se zgušnjavaju i stvaraju rupice na koži. Kako masti sadrže ćelije koje privlače vodu, tečnost se uvlači u lipidni sloj i broj rupica se sve više povećava. Tako nastaje celulit.

Da biste ga se rešili, ne morate samo da idete na skupe tretmane. Nije da neće pomoći, ali spas možete da nađete i u prirodi. Biljni čajevi su jeftini i svima dostupni, nisu štetni po zdravlje, a neki od njih pravi su anticelulit eliksiri. Podstiču oslobađanje i izbacivanje viška tečnosti zarobljene u masnim ćelijama, smanjuju zadržavanje vode u lipidnom sloju, ravnaju kožu i ubrzavaju mršavljenje.

Čaj od peršuna i limuna

Kašiku osušenog peršunovog lista prelijte sa 250 mililitara ključale vode i kuvajte još dva-tri minuta. Sklonite s ringle, procedite i dodajte sok od polovine ceđenog limuna. Pijte po 250 mililitara 30 minuta pre ručka i večere. Čaj od peršuna ne treba da se pije pred spavanje jer je jak diuretik. Ne bi ga trebalo konzumirati u trudnoći niti ako imate upalu bubrega.

Čaj od maslačka

Kašičicu usitnjenog suvog korena maslačka kuvajte u dva i po decilitra vode na laganoj vatri od tri do pet minuta. Sklonite ga sa ringle, pa dodajte 250 mililitara prokuvane vode. Ostavite da odstoji 15 minuta, pa procedite. Čaj pijte triput dnevno po 250 mililitara.

Čaj od peteljki trešanja

Šaku peteljki trešnje kuvajte oko dva minuta u litru vode. Ostavite da odstoji 15 minuta, procedite i pijte nekoliko puta u toku dana.

Čaj od đumbira

Operite koren đumbira, oljuštite ga i iseckajte na kolutove. Stavite ga u šerpicu i prelijte proključalom vodom – oko centimetar i po đumbira ide na 250 mililitara vode. Poklopite, kuvajte još oko pet minuta, pa ostavite da odstoji oko 15 minuta. Procedite, po želji zasladite medom ili dodajte sok limuna. Pijte topao ili hladan čaj, triput dnevno po 250 mililitara.