VATRENI UKRAS BALKONA I BASTE

by | 06.05.2022

Kako se sadi i neguje kadifica

 

Za kadificu kažu da su vatreni ukrasi letnjih bašti. Ovaj laticama gusto okićeni cvet raste u visinu od 20 centimetara do pola metra. Uspravnog je rasta, a glavna je razlika među vrstama kadifice je u kombinaciji boja u cvetu i veličini cveta.

Većina vrsta ima zelene listove u obliku pera, a cvetovi su u zlatnoj, narandžastoj, žutoj i beloj boji, veoma često sa bordo detaljima.

Kadifice se sade kao jednogodišnji cvet, iako su višegodišnje vrste sve popularnije za uzgoj i negu.

U zavisnosti od vrste, kadifica dobro raste u gotovo bilo kojoj vrsti zemljišta.

Većina vrsta kadifica koje se koriste u hortikulturi najbolje uspevaju na dobro dreniranom tlu, iako neke vrste mogu dobro da tolerišu i sušne periode.

Zrelu kadificu treba gajiti samo na sunčanim mestima.

Kadifica će proizvesti više cveća, ali manje listića ukoliko se uzgaja na tlu koje nije previše kvalitetno. Odlično se uzgaja i u saksiji, kao baštenska biljka, a vrlo često se koristi i kao rezani cvet u buketima.

Kadificu zasadite u bašti sa razmakom najviše do 40 centimetara između biljaka, pošto prođe sva opasnost od mrazeva. Lako se uzgaja i iz semena, a najbolje uspeva ako je posejete prvo u zatvorenom prostoru, a onda premestite na otvoreno.

Zalivajte kadificu redovno dok se novi zasadi ne uspostave dobro, nakon čega biljke postaju prilično tolerantne na sušu, osim u periodima visokih temperatura, kada će ponovo morati redovno da se zalivaju.

Zalivajte ovu biljku na dnu, a nikako od vrha. Ukoliko voda dospe na listove i cvetove, oni mogu da istrule.

Nega i održavanje kadifica podrazumeva i da redovno uklanjate precvetale cvetove, kako bi produžili sezonu cvetanja.

Tagovi: