JEDITE TIKVICE JER SU DOBRE ZA ZDRAVLJE SRCA

by | 25.07.2023

Iskoriste ove plodove leta kako biste unapredili zdravlje

JEDITE TIKVICE JER SU DOBRE ZA ZDRAVLJE SRCA  

Da li znate da su tikvice pune hranljivih materija koje i te kako mogu da poboljšaju zdravlje. Iskoristite ih u svojim omiljenim receptima i podariće vam vitalnost

Tikvice su rudnik vitamina i minerala

Tikivice su jako zdrave. Sadrže visok procent vode, ima malo kalorija, ugljenih hidrata i šećera. Bogata je esencijalnim hranljivim materijama kao što su kalijum, mangan i antioksidansima pooput vitamina A i C.Uključite je u meni ako želite zdravu ishranu. H3: Tikvice imaju moćna antioksidativna svojstva

Kada je u pitanju prevencija bolesti, koje su njene zdravstvene prednosti? Poznato je da semenke tikvica sadrže mnoge vrste fitonutrijenata koji mogu pomoći u borbi protiv upale i oksidativnog stresa. Neki od ovih antioksidanata uključuju vitamin C, vitamin A, superoksid dismutazu, glutation peroksidazu i glukoza-6-fosfatazu.

Ona je dobar izvor karotenoidnih antioksidanata, uključujući alfa-karoten i beta-karoten. Veliki deo sadržaja antioksidansa nalazi se u koži tikvica, tako da je dobra ideja da ne gulite tikvice.

Da li ste znali da jedna srednja tikvica ima preko 50 procenata dnevne doze vitamina C? Naminice bogate ovim vitaminom jačaju krv, snižavaju krvni pritisak, štiti od upale i suženja arterija.

Tikvice su dobar izvor kalijuma

Često zanemarena korist od tikvica je činjenica da je ishrana tikvica bogata mineralnim kalijumom koji je zdrav za srce. Jedna šolja kuvanih tikvica daje vam više od 15 procenata vaše dnevne vrednosti, što je obično više od onoga što je uključeno u tipični multivitaminski dodatak!

Istraživanja sugerišu da je nizak nivo kalijuma vezan za neravnotežu s drugim mineralima koji mogu povećati rizik od srčanih oboljenja i drugih komplikacija. Kalijum takođe može biti prirodan način za snižavanje krvnog pritiska.

Povećanje unosa kalijuma može smanjiti rizik od moždanog udara i takođe može smanjiti šanse za razvoj srčanih bolesti.

Tikvice daju energiju

Tikvice su bogate kompleksom vitamina B, uključujući folat, vitamin B6 i riboflavin. Ovi vitamini pomažu u održavanju zdravog metabolizma. Važni su za kognitivno zdravlje, poboljšavaju raspoloženje i donose energiju.

Folat je posebno vezan za rast ćelija i pomaže u razvoju i održavanju tkiva. Ishrana tikvicama je korisna za žene koje žele da zatrudne ili koje su trudne jer folna kiselina omogućava vašem telu da sintetiše novu DNK i pravilno zatrudni.

Takođe je ključno za zdravu trudnoću jer pomaže u sprečavanju urođenih mana i eventualnih problema u razvoju bebe.

Foto: lsantilli / gettyimages.com