5 razloga zbog kojih ćete prestati da noću stavljate telefon pored jastuka

by | 03.05.2024
5 razloga zbog kojih ćete prestati da noću stavljate telefon pored jastuka

Mnoge osobe stavlju telefon pod jastuk dok spavaju. Objasnićemo vam kako ova jednostavna navika koju većina ima polako ugrožava zdravlje.

Teško je zamisliti život moderne osobe bez pametnog telefona. Naši mobilni telefoni čuvaju velike količine informacija koje nam olakšavaju život. Zato nije nimalo iznenađujuće što mnogi od nas zaspiju sa spravicom u naručju, a čim ujutru otvorimo oči tražimo je kako bismo brzo saznali šta se dešavalo u svetu tokom ovih kratki sati odmora.

Zašto ne treba držati telefon pored jastuka

Prema statistikama, 74% odraslih ostavlja pametne telefone pored jastuka.  Stručnjaci godinama pokušavaju da otkriju da li ovaj trend ima štetne posledice. Pojedini lekari insistiraju na tome da telefon emituje visokofrekventna elektromagnetna polja.

Smatraju da telefoni negativno utiču na funkcionisanje mozga i tela, pa čak i do teških oboljenja. Međutim, do danas postoji nekoliko studija koje dokazuju da čak i u onim trenucima kada naše telo prelazi na noćni ritam rada, postajući ranjiviji, rizik od teških oboljenja se ne povećava.

Međutim, postoji niz razloga zbog kojih ćete i dalje odbijati da stavite telefon pod jastuk noću, ili još više, ostavite ga da se puni pored sebe na noćnom ormariću.

Razlog #1: Vatra

Kada ostavite telefon da se puni preko noći pored jastuka, postoji opasnost od požara. Činjenica je da ovaj faktor može dovesti do požara, posebno kada pametni telefon leži pored dušeka, ćebe ili jastuka. Naravno, takve tužne priče se dešavaju u izuzetno retkim slučajevima. Mnogo zavisi od stanja telefona, jer nemaju svi optimizovane funkcije punjenja, koje delimično mogu da zaštite od pregrevanja.

Razlog #2: Telefon pored jastuka pogoršava kvaliteta sna

Ako niste navikli da koristite funkciju „ne uznemiravaj“ i više volite da budete povezani 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji, onda vas najverovatnije noću iznova bude budili pozivi i obaveštenja. Dan za danom, i neprimetno, to će dovesti do razvoja hroničnog stresa.

To će učiniti da se osećate gore i negativno će uticati na vašu produktivnost. Pored toga, počećete da imate problema da zaspite dalje. Svetlost plavog ekrana postepeno potiskuje proizvodnju melatonina, koji je odgovoran za naš san. Prema statistikama, 77% muškaraca i 83% žena ne spava dovoljno zbog svojih pametnih telefona – razmislite o tome!

Razlog #3: Problemi sa viškom kilograma

Nedostatak sna takođe negativno utiče na proizvodnju drugih hormona: grelina i leptona. Od prvog zavisi naš apetit, a od drugog osećaj sitosti. Zato redovno uspavljivanje i buđenje pored telefona garantuje hormonski disbalans. Zbog toga telo počinje da kvari, provocirajući nas na prejedanje. Užina za užinom (i često daleko od najzdravije) negativno utiče na vašu figuru i značajno povećava rizik od razvoja gojaznosti.

Razlog #4: Rizik od mesečarenja

Prema nekim studijama, skrolujući kroz feed ili komunicirajući sa voljenima na društvenim mrežama dok leži u krevetu, osoba počinje da razvija sklonost ka mesečarstvu. Dok je u polusnu, može da podigne slušalicu i nažvrlja neku misao u ćaskanju, koje se neće sećati ni ujutru dok ne pogleda dijaloge.

Razlog #5: Skraćuje se rok trajanja telefona

Stavljanjem telefona ispod jastuka ili pored sebe noću, skraćujete mu životni vek. Činjenica je da litijum-jonske baterije, koje su ugrađene u većinu telefona, slabo podnose visoke temperature.

Zato pri zagrevanju tkaninama rizikujete ne samo da uskoro odete u prodavnicu po novi gedžet, već i da dovedete život u opasnost. Ako dođe do ozbiljnog pregrevanja, kratkog spoja tokom punjenja ili čak zbog slučajnog mehaničkog oštećenja, baterija može jednostavno eksplodirati.

spyarm / gettyimages.com