Hrana koja topi masti na stomaku: 7 namirnica sa malo ugljenih hidrata savršenih za mršavljenje

by | 07.03.2024
Hrana koja topi masti na stomaku: 7 namirnica sa malo ugljenih hidrata savršenih za mršavljenje

Dijete sa malo ugljenih hidrata su bogate proteinima i odlične za poboljšanje metabolizma. Sve to pomaže bržem sagorevanju masti na stomaku, suzbijanju apetita i osećaju sitosti.

 

Sve veći broj ljudi širom sveta počeo je da usvaja uravnotežen i zdraviji način života. Uzimajući to u obzir, mnogi se okreću režimu vežbanja i praćenju različitih oblika ishrane. U ovom kontekstu, dijeta sa malo ugljenih hidrata polako dobija na popularnosti u celom svetu.

Hrana koja topi masti na stomaku

Osim što sprečava bolesti poput srčanog udara, visokog krvnog pritiska i dijabetesa, dijeta sa niskim sadržajem ugljenih hidrata takođe povećava metabolizam i daje opšti osećaj dobrog zdravlja.

Ishrana sa niskim sadržajem ugljenih hidrata je odličan način da se oslobodite dodatnih kalorija i napustite nezdrave navike u ishrani, a da pritom obezbedite da telo ostane dobro i da nema žudnje za brzom hranom i gaziranim pićima.

Dva glavna razloga zašto dijete sa malo ugljenih hidrata predstavlja dobru vest za ljude je to što su bogate proteinima i odlični su u jačanju metabolizma koji pomaže bržem sagorevanju masti i suzbijanju apetita dajući osećaj sitosti.

Ovo zauzvrat sprečava grickanje između obroka ili u neobičnim vremenima i na taj način uvodi zdraviji način života.

7 namirnica koje tope masti na stomaku

Evo nekih namirnica koje pomažu da se skinu višak kilograma i salo na stomaku:

Jaja​

Jaja sadrže malo ugljenih hidrata, ali su bogatija proteinima i zdravim mastima. Započinjanje dana jajetom — bilo kuvanim jajetom, omletom ili drugim oblicima — osigurava da telo počne dan punim energije i održava stomak punim.

Bobičasto voće

Uključivanje bobičastog voća kao što su kupina, borovnica i jagoda u ishranu sa malo ugljenih hidrata može biti transformativno za gubitak težine i opšte blagostanje. Bogate polifenolima, ovo voće jača imunitet i pomaže u odbrani od alergija, bolesti i određenih bolesti.

Takođe, prisustvo antocijanina, flavonoida, pomaže u borbi protiv prehlade i respiratornih infekcija.

​​Paprika​

Velika slatka paprika sadrži 137 procenata dnevne vrednosti vitamina C i samo 5,5 g ugljenih hidrata. To je takođe odličan način da hranu učinite živopisnijom i ukusnijom. One su takođe bogat izvor gvožđa i sprečavaju anemiju i u velikoj meri suzbijaju prejedanje.

Zdrave masti​

Konzumiranje zdravih masti poput orašastih plodova, čia semenki i maslinovog ulja, podiže metabolizam, podstičući povećano sagorevanje masti. Avokado, na primer, daje osećaj sitosti, suzbija nepotrebne grickalice i doprinosi kontroli težine.

Kokos

Ovaj plod je bogat vlaknima koja osiguravaju da telo ne dobija dodatne kilograme i drži težinu pod kontrolom. Njegove masne kiseline srednjeg lanca podstiču metabolizam što dovodi do gubitka težine.

Proteini

Namirnice poput običnog jogurta, tofua, pasulja i sočiva ne samo da izazivaju osećaj sitosti već i pozitivno utiču na nivo šećera u krvi u telu. Ovi izvori proteina pomažu u smanjenju upale, upravljanju nivoima glukoze i nude veći sadržaj vlakana, doprinoseći svakodnevnom održavanju holesterola.

Čia semenke​

Oni imaju nula holesterola i takođe su bez glutena. Čia semenke su bogate proteinima, kalcijumom i podržavaju zdravu metaboličku funkciju.

Ostale namirnice

Pored toga, belo meso i morski plodovi se takođe smatraju hranom sa malo ugljenih hidrata. Takođe, povrće poput pečuraka, brokolija i patlidžana ima visoke rezultate pored voća kao što je kajsije.

Važno je zapamtiti da će dijeta sa malo ugljenih hidrata biti najefikasnija kada se kombinuje sa fizičkim aktivnostima kao što su brzo hodanje, vežbanje i još mnogo toga.

AnjelaGr / gettyimages.com