Terapeutska ishrana za bolesti jetre: Šta se može, a šta je zabranjeno jesti?

by | 03.05.2024
Terapeutska ishrana za bolesti jetre: Šta se može, a šta je zabranjeno jesti?

Posebna terapeutska ishrana će pomoći u smanjenju opterećenja jetre i olakšati njen rad – dijeta za bolesti jetre. Saznajte koje namirnice se preporučuju, a koje bi trebalo izbaciti.

Čak i manji poremećaji u radu jetre ozbiljno utiču na procese varenja. Samo lekar može reći tačan uzrok neuspeha. A posebna terapeutska ishrana će pomoći u smanjenju opterećenja jetre i olakšati njen rad – posebna dijeta za bolesti jetre.

Dijeta za bolesti jetre: Šta se može i treba jesti?

Lekar može propisati dijetu za oboljenje jetre u zavisnosti od stepena oštećenja jetre. Generalno, ishrana bolesne osobe biće slična ishrani zdrave osobe sa manjim ograničenjima.

Ova ograničenja u ishrani za bolesti jetre odnose se prvenstveno na količinu konzumirane masti. Pored toga, ishrana za bolesti jetre treba da sadrži proteine i ugljene hidrate, i one koje će telo apsorbovati bez problema. Proteini su potrebni za obnavljanje tkiva jetre, a ugljeni hidrati će postati glavni izvor energije, jer ishrana namerno ograničava količinu masti koja ulazi u telo.

Dijeta za bolesti jetre: Namirnice koje se proporučuju

Od proizvoda koji čine ishranu kod oboljenja jetre prvenstveno se preporučuju puter i kajmak. Dijeta takođe može uključivati maslinovo, sojino i kukuruzno ulje.

Meso i riba, kao namirnice bogate proteinima, zauzeće posebno mesto u ishrani. Treba ih poslužiti kuvano.  Kod lakših oblika oboljenja jetre možete jesti piletinu, teletinu ili ribu pečenu u rerni u foliji. Da jela od mesa ne bi bila tako monotona, možete ih skuvati sa povrćem, a ovo povrće poslužiti kao prilog. Kuvanu ribu možete poprskati sokom od limuna ili limete da biste dodali pikantan ukus.

Saveti i zabrane

Namirnice koje treba isključiti iz ishrane ako imate bolest jetre uglavnom uključuju hranu koja sadrži masti. Prvo, to je masna svinjetina i jagnjetina, kao i živina, poput guske ili patke. Masnoća sadržana u takvoj hrani je veoma teško svarljiva.

Takođe je neophodno isključiti iz ishrane masne čorbe i supe. Drugo, ovo su bilo koje vrste dimljenog mesa i konzervisane hrane. Treće, slatkiši, kao što su čokolada ili kakao. I, što je najvažnije, dijeta za bolesti jetre kategorički isključuje bilo koju vrstu alkohola. Čak i mala doza – jedna čaša – može izazvati komplikaciju ili pogoršanje bolesti.

LightFieldStudios / gettyimages.com