5 GRUPA NAMIRNICA ZA ZDRAVO SRCE

by | 28.09.2023
https://magicnobilje.com/prirodno-lecenje/cuvajte-zdravlje-namirnice-s-niskim-sadrzajem-natrijuma/

Jedan od primarnih saveta za zdravo srce je da pazite na to šta jedete

Ako želite da imate zdravo srce, onda obratite pažnju na vaš svakodnevni meni. Saznajte na koji način hrana može da utične na kardiovaskularno zdravlje.

Hrana za zdravo srce

Zdravlje srca je među najvećim zdravstvenim problemima na svetu. Glavna stvar je da se mnoge kardiovaskularne bolesti mogu sprečiti odgovarajućim načinom života i promenama u ishrani. Ovo su namirnice koje mogu poboljšati zdravlje srca.

1. Omega-3 masne kiseline za zdravo srce

Omega-3 masne kiseline su esencijalne polinezasićene masti koje su ključne za zdravlje srca. Pokazalo se da redovno uzimanje omega-3 smanjuje upale u kardiovaskularnom sistemu, reguliše rad srca, smanjuje zgrušavanje krvi i snižava krvni pritisak. Neki prehrambeni proizvodi koji imaju dobre izvore Omega-3 su riba laneno seme, čia semenke i orasi.

2 Zdrave masti

Zasićene i trans koje se obično nalaze u crvenom mesu, puteru, siru i mnogim prerađenim namirnicama, mogu podići nivoe LDL (štetnog) holesterola u krvotoku. Umesto toga koristite piletinu, maslinovo ulje, spremnajte hranu od svežeg voća i povrća i to bez dubokog prženja.

3 Unosite vlakna

Dijetalna vlakna, posebno rastvorljiva vlakna vezuju se za holesterol u digestivnom sistemu i olakšati njegovo izlučivanje, čime se smanjuju nivoi lošeg holesterola u krvi. Vlakna se nalaze u izobilju u integralnim žitaricama, voću, povrću i mahunarkama

4 Pazite na unos natrijuma

Praćenje unosa natrijuma je ključno za održavanje optimalnog zdravlja srca. Previše natrijuma u ishrani može dovesti do zadržavanja vode, što rezultira povišenim krvnim pritiskom. S obzirom na to da se natrijum često krije u prerađenoj hrani, konzerviranoj robi i obrocima u restoranima, budite oprezni. Zato, kuvajte češće kod kuće da biste kontrolisali sadržaj soli, birajte so s niskim sadržajem natrijuma i ograničite konzumiranje kiselih krastavaca.

5 Namirnice bogate antioksidansima

Antioksidansi se bore protiv oksidativnog stresa tako što neutrališu slobodne radikale u telu, molekule koji mogu oštetiti ćelije i doprineti upali i nakupljanju arterijskog plaka. Zato jedite namirnice bogate antioksidansima kao što su: šargarepa, brokoli, batat, breskve, paradajz, citrusno voće, zeleno lisnato povrće kao što su kelj i spanać su dobri izvori antioksidansa luteina.

I na kraju, ali ne manje važno, ograničite unos slatkiša i sokova. Prekomerna konzumacija šećera može dovesti do povećanja telesne težine, upale i povećanja nivoa triglicerida, što su faktori rizika za kardiovaskularne bolesti. Slatka hrana i pića, iako trenutno zadovoljavaju, imaju dugoročne implikacije, uključujući otvrdnjavanje i sužavanje arterija. Odlučite se za prirodne zaslađivače, češće pijte vodu i nezaslađen čaj.

 

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

Foto: VeselovaElena / gettyimages.com