KAKO DA NAPRAVITE PARFEM

by | 28.09.2023
KAKO DA NAPRAVITE PARFEM

Ne očajavajte ako ne možete da pronađete svoj omiljeni miris u prodavnici, umesto toga napravite sopstveni

 

Parfem možete da napravite na dva načina: koristeći esencijalna ulja ili sa cvećem

Kako da napravite parfem

Ako se pitate kako da napravite sopstveni parfem, onda ste na pravom mestu! Parfem je vaš lični pečat. Čak i diskretan dašak najboljih parfema može biti magično iskustvo. Ako želite da uradite nešto super kreativno, napravite sopstveni parfem. Objasnićemo vam po sistemu „korak po korak“ kako da napravite parfem. Donosimo vam dva osnovna recepta.

Napravite parfem od esencijalna ulja

Ovo je osnovni recept za parfem na bazi esencijalnih ulja.

Sastojci:

  • 2 kašike baznog ulja (semena grožđa, jojobe, slatkog badema)
  • 6 kašika votke
  • 2,5 kašike flaširane vode
  • 30 kapi esencijalnog ulja (9 za gornje note, 15 za srednje note i 6 za donje note)

Priprema: Sipajte bazno ulje u staklenu bočicu. Potom dodajte esencijalna ulja za donje note, potom za srednje note i na kraju za gornje note. Sada sipajte votku. Dobro zatvorite i ostavite da odstoji 48 sati. Zapamtite, dok pravite parfem s esencijalnim uljima, što duže pustite da odstoji to je jači miris. Tako da možete da ga ostavite do 6 nedelja ako želite.

Kada budete zadovoljni jačinom mirisa, dodajte vodu za razblaživanje esencije i snažno protresite bočicu 1 minut. Sipajte parfem u bočicu s raspršivačem.

Napravite parfem s cvećem

Sastojci:

  • 1 1/2 šolje seckanog cveća po želji
  • 2 šolje destilovane vode

Priprema: Nežno operete latice cveća, uklanjajući vodom svu prljavštinu. Potopite cvetove preko noći u posudu obloženu gazom i hermetički zatvorite. Ujutru iscedite kesicu s cvećem u šerpicu i kuvajte ovaj tečni ekstrakt na laganoj vatri. Gotovo je kada vam u šerpi ostane oko kašičica tečnosti. Sipajte ovaj esktrakt u flašicu dodajte destilovanu vodu i dobro zatvorite. Ostavite da odstoji preko noći.

Primer: Kako se pravi parfem s mirisom jasmina

Sastojci:

  • 2 kašike votke
  • 1 kašika destilovane vode ili vode od cvetova ponarandže
  • Esencijalna ulja: 30 kapi jasmina, 5 kapi lavande i 5 kapi vanile

Priprema: Pomešajte mešavinu esencijalni ulja s vodkom u staklenoj boci.

Ostavite smešu da odstoji dva dana. Dodajte destilovanu vodu ili vodu od cvetova ponarandže u mešavinu i lagano protresite. Ostavite da odstoji oko četiri nedelje na hladnom, tamnom mestu. Ako vidite bilo kakav talog, koristite gazu za filtriranje i sipajte parfem u bočicu sa raspršivačem.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

Foto: Madeleine_Steinbach / gettyimages.com