PREVIŠE MLEKA MOŽE DA VAM NAŠKODI

by | 28.09.2023

Mleko bogato esencijalnim hranljivim materijama, ali prevelike količine nisu dobre za telo

PREVIŠE MLEKA MOŽE DA VAM NAŠKODI  

Konzumiranje previše mleka može da dovede do nekoliko poremećaja u telu. Otkrijte šta je sve u pitanju

Previše mleka šteti zdravlju

Mleko je bogat izvor esencijalnih hranljivih materija poput kalcijuma, vitamina D i proteina zbog čega je dobro za zdravlje kostiju. Međutim, prekomerna konzumacija mleka može imati štetne posledice po zdravlje. Prema standardima Svetske zdravstvene orgnizacije za odraslu osobu je dovoljno da unese 400 ml mleka ili kiselomlečnih proizvoda ili 200 ml + 200 g mladog sira.

Preporučuje se da se mlečni proizvodi konzumiraju u jutarnjim časovima, i mogu da se kombinuju s žitaricama, hlebovima od integralnog brašna, povrćem ili voćem. Takođe, tebalo bi koristiti mleka proverenih proizvođača, a ukoliko postoji mogućnost da su organskog porekla.

Kako previše mleka može da poremeti funkcije organizma

Prema stručnjacima, prevelike dnevne količine ovog napitka mogu da prouzrokuju sledeće stvari:

Otežano varenje

Jedan od najneposrednijih neželjenih efekata prekomerne konzumacije mleka je gastrointestinalni stres. Mleko sadrži prirodni šećer laktozu, a za njegovo varenje potreban je enzim koji se zove laktaza. Starije osobe, uglavnom vremenom postaju netolerantni na laktozu. Konzumiranje previše mleka kod ovih osoba može dovesti do nadimanja, gasova, dijareje i grčeva u stomaku.

Povećava težinu

Konzumiranje previše mleka, posebno punomasnog koje je bogato kalorijama može dovesti do povećanja telesne težine.

Neravnoteža hranljivih materija

Ako pijete prevelike količine mleka, možda unosite više kalcijuma i vitamina D nego što je potrebno telu. Prekomerna akumulacija ovih hranljivih materija može dovesti do potencijalnih zdravstvenih problema, kao što su kamen u bubregu i naslage kalcijuma u mekim tkivima.

Povećava se rizik od pojave akni

Mleko sadrži hormone i faktore rasta koji mogu uticati na razvoj akni.

Ndostatak gvožđa

Prekomerna konzumacija mleka može ometati apsorpciju gvožđa iz ishrane što dovodi do anemije.

Gubitak koštane mase

Konzumiranje prekomernih količina životinjskih proteina, uključujući proteine koji se nalaze u mleku, može dovesti do povećanog izlučivanja kalcijuma urinom. To dovodi do slabljenja kostiju tokom vremena.

Oštećuje zube

Šećeri u mleku mogu da stupe u interakciju sa oralnim bakterijama, što dovodi do karijesa i karijesa ako se ne održava odgovarajuća higijena zuba.

Povećava rizik od alergije

Alergije na mleko mogu se manifestovati kao koprivnjača, problemi sa varenjem ili čak teške anafilaktičke reakcije u ekstremnim slučajevima.

Smanjuje apsorpciju hranljivih materija

Prekomerna potrošnja mleka ponekad može umanjiti apsorpciju drugih, esencijalnih namirnica u ishrani. Važno je održavati raznovrsnu ishranu kako biste osigurali da dobijate širok spektar hranljivih materija.

 

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

Foto: macniak / gettyimages.com