Veliki kašalj: Ove namirnice mogu da ublaže simptome i ubrzaju oporavak

by | 10.01.2024
Veliki kašalj: Ove namirnice mogu da ublaže simptome i ubrzaju oporavak

Veliki kašalj je zarazna bakterijska infekcija koja podjednako utiče na decu i bebe i odrasle. Određeni kućni lekovi mogu pomoći da se smanje sipmtome. Saznajte kako se koriste i koji su eventualni neželjeni efekti. 

Veliki kašalj je veoma zarazna bakterijska infekcija i izaziva je bakterija Bordetella pertussis.  Bolest utiče na unutrašnju oblogu disajnih puteva kao što su traheja i bronhije i može se brzo širiti kašljanjem i kijanjem zaražene osobe. Podjednako utiče na decu i bebe i odrasle.

Veliki kašalj: Kako da smirite simptome

Ova infekcija je veoma opasna kod beba i može zahtevati hitnu medicinsku pomoć. Iako postoji mnogo lekova bez recepta za kašalj, možete isprobati i neke jednostavne kućne lekove.

Veliki kašalj: Kućni lekovi koji mogu da pomognu

Đumbir

Đumbir je odličan za smirivanje simptoma velikog kašlja. Takođe ima antibakterijska svojstva koja jačaju imunitet koji pomažu u borbi protiv infekcije. Omogućava brz oporavak. Da biste ga koristili, iscedite kašiku soka od đumbira i pomešajte ga sa sirovim medom. Uzmite ovo dva puta dnevno nekoliko dana.

Alternativno, možete prokuvati seme piskavice i dodati nekoliko kapi sveže isceđenog soka od đumbira. Dobro promešajte i popijte. Olakšanje možete osetiti u roku od nekoliko dana nakon što ga popijete.

Kurkuma

Kurkuma takođe ima antibakterijska i antivirusna svojstva koja mogu pomoći u ublažavanju simptoma velikog kašlja. Uzima se uveče pre spavanja. Da biste ovo napravili, pomešajte kašiku sirovog meda i ½ kašičice sveže kurkume u prahu.

Alternativno, možete ga pomešati sa čašom toplog mleka i piti dva puta dnevno da biste ublažili simptome.

Beli luk

Beli luk je prirodni antibiotik za borbu protiv velikog kašlja. Ima dovoljno antibakterijskih i antivirusnih svojstava da ga čini efikasnim sredstvom. Da biste ga koristili, uzmite kašičicu svežeg soka od belog luka dva puta dnevno oko nedelju dana.

Možete čak i udisati paru. Skuvajte malo belog luka u vodi i pokrijte glavu peškirom i udahnite efekte za trenutno olakšanje.

Slana voda

Slana voda pomaže u ubijanju bakterija. Razbija sekret, smiruje kašačk i ublažava bol. Pomešajte malu kašičicu soli u čašu tople vode i tim rastvorom ispirajte grlo svaka tri sata.

Odmarajte

Odmaranje pomaže u jačanju imunološkog sistema tela, što na kraju čini imunitet efikasnim u borbi protiv infekcije.

Tečnosti

Važno je da ostanete hidrirani, nastavite da pijete puno vode. Pored toga, poželjne su i tople tečnosti poput čaja i supe kako biste umirili grlo.

Badem

Bademi sadrže jedinjenje koje se zove polifenoli koje pomaže u borbi protiv bakterija i pomaže u lečenju velikog kašlja. Jedite 6-7 natopljenih badema dnevno.

Zeleni čaj

Poznato je da zeleni čaj poseduje antimikrobna i antioksidativna svojstva. Pomaže u borbi protiv bakterija koje izazivaju veliki kašalj. Pokušajte da pijete zeleni čaj najmanje dva puta dnevno.

Med

Med umiruje grlo, što ga čini savršenim za lečenje suvog kašlja. Možete dodati med u čaj i ptiti svakodnevno dok se kašalj ne smiri.

Luk

Luk ima antibakterijska svojstva koja pomažu u borbi protiv infekcije.

Da li postoje neželjeni efekti ovih kućnih lekova?

Napadi kašlja mogu biti uzrokovani nekoliko faktora. Stoga se uvek konsultujte sa lekarom da biste saznali razlog vašeg napada pre nego što počnete sa lečenjem. Uverite se da su đumbir, kurkuma i beli luk koje koristite sveži i bez nečistoća. Izaberite svoj kućni lek samo ako niste alergični ili osetljivi na određenu supstancu

Pratite tačnu proceduru za najbolje rezultate da biste ublažili simptome. Ako se kašalj pogorša, ili imate problema sa disanjem ili neke druge neželjene efekte, odmah se obratite lekaru.

Koje su smernice nakon lečenja?

Uzdržite se od hladne vode, bilo za piće ili tuširanje. Kad god kašljete, koristite maramicu da pokrijete usta jer se klice lako mogu proširiti na druge. Izbegavajte hladnu hranu i gazirana pića.

Koliko vremena je potrebno da se telo oporavi?

Slučajevi kašlja ne prestaju naglo i može potrajati neko vreme da se potpuno oporavite. Oporavak takođe zavisi od toga koliko je vaše stanje ozbiljno.

Iako ovi lekovi mogu pomoći da se simptomi povuku, ključno je znati osnovni uzrok za dalje lečenje ako je potrebno. Zato je važno da se konsultujete sa lekarom. Ako ste podložni da se lako prehladite, onda pokušajte da ne pitete hladnu vodu čak i tokom leta.

Veliki kašalj se može vratiti čak i nakon potpunog oporavka, posebno kod starije populacije.  Stoga rezultati ovih lekova nisu trajni. Redovno obavljajte preglede da biste bili bezbedni i pokušajte da izbegavate aktivno i pasivno pušenje koliko god je to moguće. Poželjno je da konzumirate mnogo vode, voća i povrća.

Drazen Zigic / gettyimages.com