Terapija bojama: Balans energije u čakrama donosi zdravlje i blagostanje

by | 20.01.2024
Terapija bojama: Balans energije u čakrama donosi zdravlje i blagostanje

Terapija bojama je dobra za razna stanja. Posebno je blagotvorna za probleme povezane sa stresom i blagu depresiju. Saznajte kako se praktikuje jer vam to može unaprediti zdravlje.

Boja je jednostavno svetlost različitih talasnih dužina. Svaka boja ima svoju posebnu talasnu dužinu i energiju. Energija koja se odnosi na svaku od sedam boja spektra: crvene, narandžaste, žute, zelene, plave, indigo i ljubičaste, rezonuje sa energijom svake od sedam glavnih čakri/energetskih centara tela. Terapija bojama ponovo balansira čakre.

Terapija bojama donosi blagostanje

Terapija bojama se odnosi na sve nivoe bića. Pokazalo se da pomaže na fizičkom nivou, ali iako dobijamo boju iz vida, takođe je “uzimamo” kroz kožu. Ova terapija je potpuno holistička i neinvazivna terapija. To bi trebalo da bude deo našeg svakodnevnog života.

Energija koja se odnosi na svaku od sedam boja spektra crvene, narandžaste, žute, zelene, plave, indigo i ljubičaste rezonuje sa energijom svake od sedam čakri ili energetskih centara, u telu.

Ako možete da zamislite čakre kao set zupčanika ili točkova. Svaki točak mora da se kreće glatko da bi sat/motor ispravno radio. Tako se dobro zdravlje i blagostanje postižu balansom svih ovih energija. Balans energije u svakoj čakri tela je veoma važan za zdravlje i blagostanje.

Terapija bojama: Kako deluje na telo?

Problemi počinju kada energija tela postane neuravnotežena, jer se negativna iskustva tokom vremena mogu manifestovati u telu kao bolest. Na primer, možda ste se tokom godina osećali nesposobnim, iz bilo kog razloga, da iznesete svoje mišljenje ili izrazite svoje potrebe i osećanja.

Ovo se može manifestovati kao problem u grlenoj čakri, koja se u duhovnom aspektu odnosi na samoizražavanje. Energija u ovoj oblasti neće slobodno teći i to može dovesti do fizičke manifestacije bolesti.

Primenom odgovarajuće boje na telo, terapija bojama može pomoći da se ponovo uravnoteže i/ili stimulišu energije i stoga ponovo uravnoteže  čakre. Boja se može primeniti na telo na više načina.

Na primer, kada je izložena sunčevoj svetlosti, voda u posudi u boji apsorbuje energiju vibracija te boje. Zatim se može pijuckati, ili koristiti za kupanje dela tela. Ostale metode uključuju davanje boje pacijentu pomoću kutija za svetla i lampe sa filterima u boji, obojene svile, kao i praktično lečenje korišćenjem boje

Tehnika vizualizacije

Vizualizacija boje znači da možemo pristupiti njenoj isceljujućoj energiji bilo kada:

  • Stanite sa opuštenim rukama pored sebe i koncentrišite se na disanje.
  • Zamislite sebe bezbedno i opušteno, jedno sa prirodom u sigurnom utočištu.
  • Konačno, vizualizujte boju koja vam je potrebna, i apsorbujte je, zadržavajući dah dok je udišete, i vizuelizujte sav bol i anksioznost kako napuštaju vaše telo dok izdišete.

Vodič za boje čakre

Svaka boja odgovara čakri u telu:

Crvena: osnovna čakra, odnosi se na samosvest.
Povezani problemi: konstipacija, dijareja, gomile, kolitis, Kronova bolest, hladni prsti na rukama i nogama i visok krvni pritisak.

Narandžasta: sakralna čakra, odnosi se na samopoštovanje.
Povezani problemi: PMS, ciste na jannicima i endometrioza.

Žuta: solarni pleksus, odnosi se na to kako osećamo da nas drugi doživljavaju.
Povezani problemi: dijabetes, pankreatitis, bolesti jetre i peptički čir.

Zelena: srčana čakra, odnosi se na imuni sistem.
Povezani problemi: bolesti srca i rak dojke.

Tirkizna: grlena čakra. Ova oblast upravlja našom sposobnošću da dajemo i prihvatamo ljubav.
Povezani problemi: ako energija ove čakre postane neuravnotežena, možda nećemo voleti sebe.

Plava: Ovo se takođe odnosi na grlenu čakru. Upravlja govorom i komunikacijom.
Povezani problemi: štitna žlezda, bronhitis, problemi sa sluhom i astma.

Indigo: treće oko. Odnosi se na naš pojam samoodgovornosti.
Povezani problemi: migrena, defekti vida, glaukom, katarakta i katar.

Chepko / gettyimages.com