Ovo su znaci da je vaša korenska čakra blokirana + 8 načina da je izbalansirate

by | 12.03.2024
Ovo su znaci da je vaša korenska čakra blokirana + 8 načina da je izbalansirate

Kada je vaša korenska čakra izbalansirana, imate energiju i samopouzdanje, a ne aroganciju ili strah, i osećate se smireno, usredsređeno i spremno za sve ono što vam donosi život.

 

Baš kao što drvo ne može da raste bez čvrste osnove, ne možete napredovati ako vam je korenska čakra pokvarena. Ako je ova čakra blokirana ili neuravnotežena, vaše druge čakre – od solarnog pleksusa do krune – verovatno su takođe.

Šta je korenska čakra?

Korenska čakra, ili Muladhara na sanskritu, je prva čakra u sistemu čakri. Razvija se od 1-7 godina i odgovara našim osnovnim potrebama.

Korenska čakra se nalazi u dnu kičme, u predelu trtice. Povezuje se sa crvenom bojom i odgovara elementu Zemlje. Nije iznenađenje, pošto se negovanje ove čakre svodi na vežbe uzemljenja koje čine da se osećate samouvereno i sigurno na sopstvenim nogama.

Vežbe kao što su hodanje bosi na otvorenom, izvođenje osnovnih joga poza kao što je malasana  ili poza planine, i bilo koja od vežbi balansiranja u nastavku može vam pomoći da uravnotežite svoju korensku čakru po potrebi.

Ovo su simptomi kada je korenska čakra blokirana:

  • Brzo se naljutite
  • Osećate teskobu
  • Nedostaje vam pokreta ili motivacij
  • Osećate se nesigurno u blizini drugih
  • Umorni ste ili letargični
  • Nedostaje vam hrabrosti

Korenska čakra: Kako je dovesti dovesti u ranotežu?

Prateći ove savete možete da odblokirate, odnosno da izbalansirate energiju korenske čakre. Rezultati će biti vidljivi za kratko vreme. Ovo je nekoliko načina koje možete da isprobate:

1. Vizualizacija

Počnite sa jednostavnom meditacijom zamišljanjem jarko crvenog svetla u dnu trtice. Zamislite ovo crveno svetlo koje se proteže niz vaše noge i stopala, uzemljujući vas na zemlju da biste započeli proces čišćenja i balansiranja korenske čakre.

2. Ples

Nije bitno ako ne umete da plešete. Zatvorite se su sobu, pustite muziku i pomerajte telo. Ovo je jedan od najboljih načina da balansirate korensku čakru.  Još bolje – uključite muziku i pevajte, jer pevanje čisti vašu grlenu čakru kao dodatni bonus.

 

3. Napravite pozu drvo

Mnogi joga položaji su dizajnirani da očiste ovu čakru. Jedna od njih je poza drvo.

Joga poza drvo za korensku čakru

Joga poza drvo za korensku čakru

Možete koristiti svoju vizuelizaciju s crvenom bojom dok čvrsto postavljate celu levu nogu na prostirku i podižete desnu nogu u pozu drveta.

Važno je da se osećate udobno u ovoj pozi i da ostanete u njoj 5 do 8 udisaja pre nego što promenite nogu.

4. Tuširanje

Uživajte svaki trenutak proveden ispod tuša. Budite svesni svake kapljice koja vam  se sliva niz noge.

 

5. Zen šetnja

Šetajte kada god vam se ukaže prilika. Koncentrišite se na to kada se vaše stopalo spušta i odiže od tla. Ovo je odlična meditacija, a pored toga čisti korensku čakru.

6. Pedikir

Da, dobro ste pročitali.  Uvek se može reći koliko dobro se čovek brine o sebi po tome kako se brine o svojim stopalima. Ovo bi moglo biti malo preterivanje, ali voleti svoja stopala i odvojiti vreme da razmazite svoje fizičko telo su odlični načini da se brinete i o energiji korenske čakre.

7. Hodajte bosi

Meditacija u prirodi može biti divna praksa – naročito ako hodate bodi. Zatvorite oči i fokusirajte svoju energiju na stopala i kako vas ona pričvršćuju za zemlju. Dozvolite sebi da se osećate sigurno i uravnoteženo u sopstvenom telu.

 

8. Pozitivne afirmacije

Izgovaranje afirmacija može vam pomoći da ostanete pozitivni i potvrdite da ste na pravom putu. Divna afirmacija za korensku čakru je: Ispunjena sam snagom.

Započnite dan izgovaranjem ove afirmacije tri puta, naglas ili u sebi. Ili, zapišite to na samolepljivi stiker ceduljicu gde ćete je često viđati.

Korenska čakra odgovara našim osnovnim potrebama, a energetski centar je taj koji postavlja scenu za ostatak našeg lečenja čakri. Isprobajte ovih devet ideja za negovanje vaše korenske čakre kroz ples, meditaciju, afirmacije i još mnogo toga, i bićete spremni da pređete na sakralnu čakru za kratko vreme.

Jovana Stojanovic; fizkes / gettyimages.com