Blokirana srčana čakra: Kako da pustite ljubav u svoj život?

by | 27.04.2024
Blokirana srčana čakra: Kako da pustite ljubav u svoj život?

Anahata čakra ili srčana čakra pomaže da uravnotežimo svoje emocije, negujemo dublji osećaj samosvesti i izgradimo smislene odnose sa drugima.

Naše telo je složena struktura sa slojevima fizičkog, astralnog i duhovnog tela. Astralno ili energetsko telo je složen sistem kojim upravljaju energetski centri poznati kao čakre.

Anahata čakra, takođe nazvana srčana čakra, je četvrti energetski centar od sedam čakri. Ova čakra je suštinska komponenta našeg opšteg blagostanja, jer nam pomaže da uravnotežimo svoje emocije.

Šta je srčana čakra?

Među sedam primarnih energetskih centara koji postoje u ljudskom telu, srčana čakra – poznata i kao Anahata ili četvrta čakra i često se smatra najvažnijom.

To je most između donje i gornje čakre, balansira materijalni i duhovni svet i olakšava naše emocionalno i fizičko blagostanje. Čista ljubav otvara četvrtu čakru, omogućavajući nam da bezuslovno primamo i dajemo ljubav.

Na sanskrtu, anahata znači „neporažen“ i savršeno opisuje srčanu čakru. Balansiranje energije ove čakre nam omogućava da iskoristimo moć anahate i doživimo ljubav u njenom najčistijem obliku bez ikakvih vezanosti ili očekivanja. Zbog toga postajemo „otkačeni“ od negativnih emocija, prošlih trauma i ograničavajućih uverenja koja nas možda sputavaju.

U ovom stanju otvorenosti i ranjivosti, možemo razviti dublje veze sa sobom i drugima, što rezultira ispunjenijim odnosima i većim osećajem sebe.

Za šta je odgovorna srčana čakra?

Ova čakra je odgovorna za skladištenje i distribuciju prane prane, energije životne snage koja teče kroz naša tela, i za održavanje elementa vazduha u našem sistemu.

Smeštena u centru naših grudi, blizu našeg fizičkog srca, srčana čakra je usko povezana sa srcem, plućima i timusnom žlezdom, regulišući protok energije u ovom delu tela.

Kada je Anahata čakra neuravnotežena, možemo doživeti nezdravu vezanost ili odvojenost, a suprotno se dešava kada je ovaj energetski centar otvoren i poravnat.

Šta se dešava kada je srčana čakra blokirana?

Kada je tok energije u četvrtoj čakri poremećen ili neuravnotežen, to može dovesti do osećaja usamljenosti, izolacije i nemogućnosti da se povežete sa sobom i drugima.

Ljudima je možda teško da veruju ili podele svoja osećanja sa drugima. Ako imate bilo koji od sledećih simptoma, to može ukazivati na to da je slab protok energije u srčanoj čakri:

  • Strah od odbacivanja
  • Nedostatak poverenja u posvećenoj vezi
  • Problemi sa davanjem i primanjem ljubavi
  • Preterana zavisnost u vezi
  • Distancirano ponašanje sa ljudima koji brinu o vama
  • Osećaj ranjivosti
  • Fizički simptomi kao što su lupanje srca, slaba cirkulacija krvi, bol u srcu, angina pektoris ili čak problemi poput astme.

Kako odblokirati i otvoriti srčanu čakru?

Čakra meditacija može otvoriti srce i vratiti pravilan protok energije do blokiranog energetskog centra. Meditacija je duboko lična praksa koja čisti put ka doživljaju mira u sebi.

Mantra srčane čakre je JAM. Pevanje ove mantre leči i fizički i duhovni centar srca. Takođe čini osobu otvorenijom za iskustvo bezuslovne ljubavi i saosećanja.

Da biste pevali ovu mantru, sedite prekrštenih nogu i lagano udahnite. Usredsredite se na svoj četvrti energetski centar i počnite da pevate JAM. Osetite vibracije u grudima i vizualizujte čakru koja vibrira sa zvukom. Vibracije pojanja mantre JAM proizvode tok pozitivnih osećanja, donoseći ravnotežu vašem emocionalnom stanju i blagostanju.

brizmaker / gettyimages.com