Joga asane pozdrav suncu: 9 prednosti za zdravlje. Pogledajte kako se izvode ove vežbe

by | 10.03.2024
Joga asane pozdrav suncu: 9 prednosti za zdravlje. Pogledajte kako se izvode ove vežbe

Pozdrav suncu ima mnogo prednosti, što objašnjava zašto su omiljene poze kod mnogih praktikanata. Ove vežbe imaju višestruko dejstvo: od toniranja mišića do meditacije u pokretu.

Suštinska uloga pozdrava suncu u vežbanju joga asana se pojačava skoro svaki put kada odete na svoju prostirku za jogu. Karakteriše je sinhronizovano kretanje od prednjeg ka zadnjem delu vaše prostirke.

Pozdrav suncu i benefiti za zdravlje

Dok više puta posežete ka nebu, a zatim zaronite preko nogu da biste dodirnuli nožne prste, možda ćete se zapitati „koje su prednosti svih ovih joga poza?“ Ispostavilo se da su brojni, što pomaže da se objasni trajna privlačnost sekvence. Evo naših 9 najboljih  prednosti koje donosi suria namaskara za telo i um.

1. Pozdrav suncu: Odličan način da zagrejete telo

Pozdrav suncu je odličan način da zagrejete svoje telo na početku sesije joge ili za bilo koju drugu vežbu pokreta. Kombinacija istezanja i pokreta budi sve vaše glavne mišićne grupe i signalizira im da je vreme za rad.

2. Jača srce

Brzo izvođenje pozdrava suncu jedna su od najboljih prilika da povećate broj otkucaja srca dok radite jogu. Trik je da se krećete brzo bez žrtvovanja svog poravnanja i pažnje na detalje. Uključite skakanje napred i nazad za dodatni kardio pojačanje.

3. Tonus mišića

Plank, čaturanga i druge poze ove sekvence toniraju vaše ruke i trbušnjake, dok stojeće poze rade na mišićima vaših nogu. Suria Namaskar B, sa uključivanjem Varrior I i Chair Pose, posebno je dobar za vaše noge.

4. Poboljšava fleksibilnost

Definitivno ćete se dobro istezati dok radite pozu – pas koji gleda nadole. Pored toga pozdrav suncu su korisne vežbe za istezannje tetiva na kolenima. Dobre su za istezanje leđa, ramena i ruku. Pokušajte da napravite nekoliko rundi zaista polako, držeći svaku pozu nekoliko udisaja dok se produbuljutete istezanje.

5. Jača imunitet

Pokretanje vašeg tela i rad srca takođe ubrzava vaš limfni sistem, koji podržava vaš imuni sistem i pomaže vam da ostanete zdravi.

6. Pozdrav suncu: Motiviše vas na vežbanje

Održavanje kućne prakse joge znači da ostanete motivisani. Ako niste sigurni šta da radite kada izvadite svoju prostirku, često vam se čini da je lakše ne učiniti. Pozdrav suncu je odgovor svaki put. Uvek počnite ovde i vidite gde će vas to odvesti.

7. Integriše dah i pokret

Obraćanje pažnje na koordinaciju svakog pokreta sa dahom pretvara ovaj tok vežbi  u pokretnu meditaciju i postavlja scenu za praksu koja je usidrena u svesnosti, što pomaže da očistite nered iz vašeg uma.

8. Smanjuje stres i anksioznost

Kada su vaše telo i um potpuno zaokupljeni fizičkim vežbama pokreta i disanja, dobijate preko potrebnu pauzu od točkova koji se neprestano vrte u vašoj glavi. Što redovnije vežbate, to je prirodnije da upadnete u meditativni prostor gde možete da otpustite misli dok se pojave. Sve ovo oslobađa od stresa.

9. Povećava energiju

Nije iznenađujuće, kada su vaše telo i dah uključeni, vaš cirkulatorni sistem bruji, a vi se krećete sa pažnjom, dobićete pojačanje energije koja vas može provesti kroz ostatak vežbanja, a možda čak i ostatak dana.

Kako se radi pozdrav suncu?

Klasični pozdravi suncu A i B dolaze nam iz tradicije Aštanga joge. Oboje počinju da stoje u planina pozi ispred vaše prostirke za jogu. Suria Namaskar A pruža osnovni okvir, dok intenzivnija Suria Namaskar B dodaje stojeće poze i više vinjasa.

Pogledajte u videu kako se izvodi pozdrav suncu.

Inside Creative House / gettyimages.com