Da li stalno nosite naočare sa filterom za plavo svetlo? Budite oprezni jer mogu da imaju posledice

by | 11.03.2024
Da li stalno nosite naočare sa filterom za plavo svetlo? Budite oprezni jer mogu da imaju posledice

Naočare sa filterom za plavo svetlo veoma su popularne jer mogu da sačuvaju vid od svetlosti monitora. Međutim, stručnjaci upozoravaju da ove naočare mogu da izazovu i određene tegobe.

 

U našoj potrazi za pronalaženjem pravih naočara, prodavac u optičkoj radnji često više naglašava kupovinu onih sa filterom za plavo svetlo. Posebno za decu i profesionalce koji provode previše vremena na svojim pametnim telefonima i laptopovima. Sve veća upotreba uređaja i ekrana se naziva razlogom da se odlučite za jedan. Ali, da li je to nešto što nam je zaista potrebno?

Šta su naočare sa filterom za plavo svetlo?

Naočare sa filterom za plavo svetlo su naočare dizajnirane da smanje izloženost plavom svetlu koje emituju ekrani uređaja poput računara, tableta i telefona. Plavo svetlo može da umori oči i poremeti spavanje, pa se ove naočare koriste kako bi se smanjila ta izloženost. Filteri u staklima blokiraju određene talase plavog svetla, čineći boje toplijim i smanjujući potencijalno štetne efekte svetla na oči.

Mogućnost izobličenja percepcije boja i činjenica da se individualna efikasnost razlikuje su potencijalni nedostaci nošenja naočara sa filterom za plavo svetlo. Dok neki možda ne vide nikakve značajne prednosti, drugi bi mogli.

Naočare sa filterom možda nisu idealno rešenje

Monitori i ekrani emituju samo malu količinu plave svetlosti. Filteri plavog svetla seku 12-20 procenata plave svetlosti, međutim, naši telefoni emituju samo 0,4 do 4 procenta plave svetlosti.

Imajte na umu, sunce je veći izvor plave svetlosti uključujući svetla u našoj kući. Međutim, plava svetlost je neophodna za održavanje našeg cirkadijalnog ritma, a naočare sa filterom plave svetlosti ometaju cirkadijalni ritam izazvan produženom upotrebom ekrana.

Plavo svetlo održava naš ciklus spavanja i buđenja. Naočare koje filtriraju plavo svetlo ometaju san tako što ometaju sunčevu prirodnu plavu svetlost dok potiskuju oskudnu količinu koju ekrani oslobađaju.

Ako radite svakodnevno noseći naočare sa filterom za plavo svetlo do noći, u suštini se petljate sa melatoninom u svom mozgu i izazivate poremećaje u ciklusu spavanja i buđenja.

Iako neki ljudi smatraju da su naočare za filter plave svetlosti korisne, postoje razlike u njihovoj upotrebi i zahtevima. Kada birate da li ćete ih koristiti ili ne, ključno je uzeti u obzir individualne zahteve.

Šta može da vam pomogne da sačuvate vid?

Pratite ove savete stručnjaka kako ne biste preopteretili oči:

  • Može se uključiti mod plavog svetla na svojim telefonima i tabletima.
  • Usvojite holističku strategiju za održavanje zdravog vida, koja uključuje redovne preglede očiju, ishranu bogatu vitaminima i mineralima, kao što su omega-3 masne kiseline, i pijenje puno vode.
  • Kada koristite ekran u dužem vremenskom periodu, pridržavajte se pravila 20-20-20 tako što ćete pauzirati svakih 20 minuta na 20 sekundi da biste pogledali bilo šta udaljeno 6 m.
  • Da biste smanjili naprezanje očiju, uverite se da vaša kancelarija ima odgovarajuću ergonomiju i osvetljenje. Nosite naočare za sunce napolju da biste zaštitili oči od štetnog UV zračenja.
  • Pošto san omogućava vašim očima da se odmore i regenerišu, dovoljno sna je neophodno za opšte zdravlje očiju.
  • Ne pušite jer je povezano sa većim rizikom od očnih poremećaja.

 

Na kraju, ali ne i najmanje važno, zapamtite da vodite zdrav način života, koji uključuje česte vežbe, kako biste poboljšali opšte blagostanje, što poboljšava zdravlje očiju.

Viacheslav Peretiatko / gettyimages.com