Zašto je jabuka tako dobra za zdravlje srca? I ne samo to…

by | 19.11.2023
Zašto je jabuka tako dobra za zdravlje srca?

Jabuka ima impresivne zdravstvene prednosti. Ne samo da smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, već može pomoći i u mršavljenju. 

Jabuka je voće koji se najviše konzumira na globalnom nivou. Prema istraživačima, ovaj sočni plod na više načina može da poboljša zdravlje. Obično se koriste u receptima kao što su pite, kolačići, mafini, džem, salate, ovsena kaša ili smutiji. Prave i odličnu užinu ili narezane i premazane puterom od orašastih plodova. Neki vole da ih jednu same, kao užinu.

Jabuka je sočni lek

Pored svoje kulinarske raznovrsnosti i brojnih boja i ukusa, jabuke su izuzetno zdravo voće sa brojnim prednostima koje su potkrepljene istraživanjima. Smatraju voćem s bogatim hranljivim sastojcima. Sadrže bakar, kalijum, vitamine B1, B6, C, E i K. Bogat su izvor polifenola, važne grupe antioksidanata. Da biste izvukli maksimum iz jabuka, ostavite kožu na njoj, jer sadrži polovinu vlakana i većinu polifenola. Tako bogata hranljivim materijama, ima brojne zdrvstvene benfite.

Članak se nastavlja posle reklama

Smanjuje šanse od bolesti srca

Jabuke su povezane sa manjom šansom od srčanih bolesti. Istraživanja su otkrila da je konzumiranje 100-150 g  dnevno celih jabuka povezano sa manjom šansom za srčane bolesti i faktore rizika kao što je visok krvni pritisak. Jedan od razloga može biti taj što sadrže rastvorljiva vlakna. Ona su takođe povezana s manjom šansom od srčanih oboljenja. Drugi razlog su polifenoli. Neki od njih mogu pomoći u smanjenju krvnog pritiska. Studije su takođe povezale visok unos flavonoida sa manjom šansom za moždani udar.

Sprečava pojavu dijabetesa

Jedenje jabuka takođe može smanjiti šanse za dijabetes tipa 2. Kompilacija studija je otkrila da samo jedna porcija nedeljno može smanjiti rizik za 3%. Visoka količina polifenola kvercetina u jabukama mogla bi objasniti ovaj blagotvoran efekat.

Članak se nastavlja posle reklama

Može pomoći u prevenciji raka

Antioksidansi u jabukama mogu ponuditi korisne efekte protiv određenih vrste karcinoma, uključujući karcinom pluća, dojke i digestivnog trakta. Istraživanja sugerišu da se ovi efekti mogu pripisati polifenolima jabuke koji sprečavaju umnožavanje ćelija raka.

Članak se nastavlja posle reklama

Jabuka ublažava simptome astme

Jabuke bogate antioksidansima mogu pomoći u smanjenju upale disajnih puteva povezanih sa alergijskom astmom. Koža jabuke je bogata antioksidansom kvercetinom, koji može pomoći u regulisanju imunološkog sistema i smanjenju upale.

Može pomoći u zaštiti mozga i mentalnog zdravlja

Kvercetin u jabukama može zaštititi mozak od oštećenja izazvanih oksidativnim stresom. Takođe, utiče i na mentalno zdravlje. Jedna britanska studija iz 2022. godine otkrila je da adolescenti koji konzumiraju manje jabuka u ishrani obično imaju lošije mentalno zdravlje.

Olakšava varenje

Jabuke sadrže pektin, vrstu vlakana koja deluje kao prebiotik u mikrobiomu creva, a zdravo crevo je često ključno za bolje zdravlje. Pošto se dijetalna vlakna ne mogu svariti, pektin stiže do debelog creva netaknut, podstičući rast dobrih bakterija. Posebno poboljšava odnos Bacteriodetes i Firmicutes, dve glavne vrste bakterija u crevu. I ne samo to. Istraživanja sugerišu da jedenje voća poput jabuka može pomoći u smanjenju šanse za dobijanje gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB).

Jabuka pomaže u mršavljenju

Jabuke odlične za mršavnjenje. Drže vas duže sitim zbog visokog sadržaja vlakana i vode. U jednoj studiji, jedenje celih jabuka povećalo je sitost više nego konzumiranje jednakih količina soka od jabuke. Njihovi polifenoli takođe mogu imati efekte protiv gojaznosti.

Članak se nastavlja posle reklama

Santje09 / gettyimages.com