UBRZANO LUPANJE SRCA: 9 KUĆNIH LEKOVA

by | 03.09.2023

Pojedini fitoterapeutski lekovi se vekovima koriste u tradicionalnoj medicini

UBRZANO LUPANJE SRCA: 9 KUĆNIH LEKOVA

Ubrzano lupanje srca ili palpitacija je kada osoba oseća kao da srce treperi ili kuca presporo ili prebrzo. To može trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati.

Ubrzano lupanje srca: Kako ublažiti simptome

Palpitacije su česta pojava kod mnogih ljudi, i za većinu može biti neprijatna. Palpitacija može da bude znak srčanih bolesti ili se može pojaviti zbog niza drugih faktora kao što su nizak šećer u krvi i hormonski problemi.

Kućni lekovi za ubrzano lupanje srca

Sledeći prirodni lekovi mogu pomoći u kontroli i ublažavanju lupanje srca.

1. Uključite beli luk u ishranu

Beli luk je biljka koja se koristi u mnogim tradicionalnim medicinama širom sveta. Ovo povrće sadrži alicin, jedinjenje koje ima kardioprotektivno dejstvo. Naučne studije su pokazale da ekstrakt belog luka deluje umirujuće na srce tako što stabilizuje električnu aktivnost srca i na taj način smanjuje palpitacije. Beli luk možete dodati u jela, a takođe možete uzimati u kapsulama nakon konsultacije sa svojim lekarom.

2. Konzumirajte šafran

Šafran je veoma cenjen u kulinarstvu zbog svoje arome. U tradicionalnoj medicini koristi se kao kardioprotektivno sredstvo i za lečenje lupanje srca. Naučnici su dokazali da šafran ima zaštitni efekat protiv palpitacija zahvaljujući njegovom inhibitornom dejstvu na kalcijumove kanale.

Šafran možete dodati u slatkiše i deserte. Možete ga piti i kao čaj tako što ćete 10 minuta potopiti 5-7 osušenih latica šafrana u vruću vodu. Procedite, ostavite da se ohladi na sobnoj temeperaturi i popijte na prazan stomak ujutru.

3. Isprobajte đumbir

Tradicionalna kineska medicina koristi đumbir zbog svojih kardioprotektivnih efekata. Studija iz 2018. objavila je zaštitni efekat ekstrakta đumbira na koronarne arterije koje izazivaju palpitacije srca. Možete dodati đumbir u jela ili napravite čaj koji ćete zasladiti medom i piti dva puta dnevno.

4. Aromatični cimet

Cimet se takođe koristi u tradicionalnoj medicini za lečenje nekoliko bolesti kao što su bronhitis, dijabetes i smanjenje apetita. On takođe može da smiri palpitacije srca.

5. Glog jača srce

Skoro svi delovi ove biljke su bogati bioaktivnim jedinjenjima, što je čini popularnom biljkom u lečenju mnogih bolesti. Njegova kardioprotektivna aktivnost je među mnogim zdravstvenim prednostima. Studija sprovedena 2016. godine izvestila je o zaštitnom dejstvu alkoholnog ekstrakta ove biljke protiv palpitacija.

6. Opustite se uz valerijanu

U valerijani je identifikovano ukupno 150 bioaktivnih jedinjenja, što je čini veoma traženom lekovitom biljkom. Ima kardioprotektivnu i antiaritmičku aktivnost zbog svoje sposobnosti da modulira aktivnost jonskih kanala i električnu aktivnost srca.

7. Pijte čaj od matičnjaka

Matičnjak se takođe koristi tradicionalnoj medicini za lečenje palpitacija. Studija iz 2015. sprovedena na ljudskim dobrovoljcima koji su koristili vodeni ekstrakt listova matičnjaka tokom više od 14 dana prijavila je značajno smanjenje učestalosti epizoda palpitacije.

8. Uživajte u grožđu

Grožđe i semenke grožđa bogati su resveratrolom, polifenolom koji ima antiaritmičku aktivnost, odnosno sprečava palpitaciju.

9. Isprobajte tehnike stimulacije hladnoćom

Nove istraživačke studije sugerišu da stimulacija hladnoćom u predelu lica i vrata može pomoći u smanjenju stresa i aritmije. Hlađenje nazalne oblasti i čela može stimulisati vagusni nerv (glavni nerv koji povezuje mozak sa srcem) i može pomoći u smanjenju ubrzanog lupanja srca.

 

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

Foto: Iryna Imago / gettyimages.com