Šta je fleksitarijanska dijeta? Kako funkcioniše i koji su benefiti za zdravlje

by | 28.02.2024
Šta je fleksitarijanska dijeta? Kako funkcioniše i koji su benefiti za zdravlje

Prema novoj studiji, objavljenoj u časopisu BMC Nutrition, fleksitarijanska dijeta je povezana sa nižim kardiovaskularnim rizikom od drugih načina ishrane. 

 

Fleksitarna dijeta, poznata i kao poluvegetarijanska ishrana, naglašava biljnu hranu sa ograničenom ili povremenom konzumacijom mesa. Prema novoj studiji, objavljenoj u časopisu BMC Nutrition, fleksitarijanska dijeta je povezana sa nižim kardiovaskularnim rizikom od svejedine dijete.

Fleksitarijanska dijeta i uticaj na zdravlje

Studija naglašava prednosti jedenja više biljne hrane umesto mesa za bolje kardiovaskularno zdravlje. U studiji je proučavano ukupno 94 učesnika. Cilj istraživanja je da se proučavanja efekta fleksitarne dijete na zdravlje srca.

Uključivalo je 94 učesnika između 25 i 45 godina koji su sledili određena uputstva u ishrani  najmanje godinu dana pre studije. Pojedinci koji su konzumirali manje od 50 g mesa dnevno klasifikovani su kao fleksitarijanci, dok su oni koji su konzumirali 170 g ili više mesa kategorisani kao svaštojedi. Vegani, koji su u potpunosti izbegavali proizvode životinjskog porekla, činili su treću grupu.

Naučna studija

Na dan studije, uzorci krvi su prikupljeni od učesnika da bi se procenili biomarkeri kardiovaskularnih bolesti. Pored toga, istraživači su merili krvni pritisak učesnika, indeks telesne mase i ukočenost arterija.

Analiza biomarkera u krvi otkrila je da i fleksitarijanci i vegani imaju bolje kardiovaskularno zdravlje od svaštojeda. Konkretno, oni su pokazali niže nivoe ukupnog holesterola i holesterola lipoproteina niske gustine (LDL) od svaštojeda.

Štaviše, u poređenju sa svaštojedima i fleksitarijancima, vegani su pokazali niže nivoe insulina natašte. Na kraju, fleksitarijanci i vegani su imali niže ocene težine metaboličkog sindroma, što je kompozitna mera različitih kardiovaskularnih faktora rizika, uključujući nivoe glukoze u krvi, krvni pritisak, nivoe holesterola i težinu.

Šta uključuje fleksitarijanska dijeta?

Fleksitarna ishrana se prvenstveno sastoji od biljne hrane kao što su voće, povrće, integralne žitarice, mahunarke, orasi i semenke. Fleksitarijanci povremeno u svoje obroke uključuju životinjske proizvode poput mesa, živine, ribe, mlečnih proizvoda i jaja, ali u manjim količinama i ređe od tradicionalnih svaštojeda.

Naglasak je na biljnoj ishrani radi koristi za zdravlje i životnu sredinu, uz fleksibilnost uključivanja životinjskih proizvoda na osnovu ličnih preferencija ili povremenih želja. Ovaj pristup podstiče raznovrsnu ishranu bogatu hranljivim materijama, a istovremeno smanjuje ukupnu potrošnju mesa, što ga čini pogodnim za one koji traže održiviji i uravnoteženiji način ishrane.

Prednosti fleksitarne dijete

Fleksitarna dijeta nudi brojne zdravstvene prednosti naglašavajući hranu biljnog porekla dok dozvoljava povremenu konzumaciju životinjskih proizvoda. Promoviše kontrolu telesne težine zbog svog fokusa na biljnu hranu bogatu hranljivim materijama, niskokaloričnu biljnu hranu i smanjen unos visokokaloričnih mesa.

Fleksitarci obično imaju manji rizik od hroničnih bolesti kao što su bolesti srca, dijabetes i određeni karcinomi zbog većeg unosa vlakana, antioksidanata i fitonutrijenata. Pored toga, dijeta podržava zdravlje probave, povećava nivo energije i poboljšava opšte blagostanje.

vaaseenaa / gettyimages.com