Zdravlje debelog creva: Kako beli pasulj može da pomogne u prevenciji onkoloških bolesti?

by | 09.12.2023
Zdravlje debelog creva: Kako beli pasulj može da pomogne u prevenciji onkoloških bolesti?

Istraživači sa Centra za rak Anderson Univerziteta u Teksasu otkrili su da beli pasulj pomaže u poboljšanju mikrobioma creva, što bi potencijalno moglo pomoći u prevenciji i lečenju raka debelog creva.

Kolorektalni karcinom koji pogađa debelo crevo i rektum je treći najčešći rak na svetu. Izlečiv je kada se rano dijagnostikuje. Međutim, problem je što uvek ne pokazuje simptome u ranoj fazi. Samo oko tri do četiri od 10 (35,5%) kolorektalnih karcinoma se dijagnostikuje u najranijoj fazi, gde je bolest lokalizovana.

Iako nije moguće u potpunosti sprečiti kolorektalni rak, prethodne studije pokazuju redovna fizičku aktivnost, održavanje zdrave težine i određene namirnice mogu da smanje rizuk. U ovot teksu ćemo se osvrniti šta nauka kaže o uticaju belog pasulja (navy beans).

Zdravlje debelog creva: Beli pasulj kao dobra preventiva

Čak i kada je lečenje kolorektalnog karcinoma uspešno, nedavna istraživanja pokazuju da se od 7% do 29% pacijenata javlja recidiv u narednih pet godina od lečenja, u zavisnosti od mesta i stadijuma.

Istraživači sa Centra za rak Anderson Univerziteta u Teksasu otkrili da beli pasulj pomaže u poboljšanju mikrobioma creva kod osoba koje su se lečile od raka debelog creva što bi potencijalno moglo pomoći u prevenciji i lečenju.

Zašto baš beli pasulj pomaže kod oboljenja debelog creva?

Dr Keri Danijel-Makdugal, vanredni profesor epidemiologije na Centru za rak Anderson Univerziteta u Teksasu i glavni autor ove studije, objasnila je zašto je izučavala beli pasulj. Rekla je da je bila posebno inspirisana obećavajućim nalazima u ranim pretkliničkim studijama ili studijama na modelima miševa u slučaju gojaznosti, upale i kolorektalnog raka.

Potom je rađena studija u kojoj su učestvovali 55 muških i ženskih učesnika starijih od 30 godina koji su imali istoriju lezija creva, imali kolorektalnog karcinoma i/ili su bili pod visokim rizikom od prekanceroznih polipa. Tokom osam nedelja, od učesnika je zatraženo da ili slede samo svoju normalnu ishranu ili da svojoj ishrani dodaju šolju organskog, konzerviranog, kuvanog belog pasulja.

Ova velika studija je pokazala da su učesnici sa najvećim povećanjem konzumacije pasulja imali manji rizik od recidiva uznapredovalog kolorektalnog adenoma — vrste prekanceroznog i visokorizičnog polipa za koji je vrlo verovatno da će napredovati do kolorektalnog karcinoma.

Dr Daniel-MacDougall je sugerisala da je za osobe koje su imale kolorektalni karcinom važno da imaju izbalansiran mikrobiom creva jer on direktno stupa u interakciju sa epitelom debelog creva gde se kolorektalni rak razvija. Pojašnjava da je ovaj “unakrsni razgovor” između ljudskih ćelija i mikroba usko povezan sa imunološkim sistemom koji može ili sprečiti ili pokrenuti upalu, kao i razvoj i napredovanje raka.

Svakodnevno jedenje pasulja poboljšava mikrobiom creva

Beli pasulj je bogat dijetalnim vlaknima i odličan je izvor biljnih proteina. Oni posebno sadrže više prebiotičkih ili hranljivih materija koje stimulišu mikrobiotu, uključujući oligosaharide i aminokiselinu lizin. Beli pasulj takođe sadrži druge antiinflamatorne mikronutrijente i antioksidante, kao što je flavonoid apigenin.

Naučnicima je ova studija izuzetno važna i relevantna jer postoji između 2 do 3 triliona bakterija u telu, a postoje značajni dokazi da te bakterije igraju važnu ulogu u prevenciji i raka i kardiovaskularnih bolesti. Stimulisanjem dobrih bakterija utiče se na imunološki sistem što bi moglo da smanji rizik od teških oboljnja ili recidiv kroz ishranu.

Prerađena hrana ugrožava zdravlje

Dobro je poznato da postoji visoka učestalost raka debelog creva kod osoba koje jedu prerađenu hranu, crveno meso, roštilj. Prerađena hrana, može stimulisati loše bakterije što povećava rizik od kolorektalnog karcinoma. Kvalitetna ishrana trebalo bi da bude prioritet, što zbog prevencije raka debelog creva, kao i kod lečenih pacijanata kako bi se umanjila šansa za recidiv.

Liudmila Chernetska / gettyimages.com