Prema istraživanjima, beli hleb i alkohol mogu izazvati rak debelog creva

by | 20.02.2024
Prema istraživanjima, beli hleb i alkohol mogu izazvati rak debelog creva

Povezanost između belog hleba, konzumiranja alkohola mogli bi izazvati rak debelog creva. Saznajte više o nalazima ove studije i istražite kako izbor u ishrani može značajno uticati na rizik.

 

Rak debelog creva (CRC) ostaje značajan globalni zdravstveni problem, rangirajući se kao treći najčešći rak u svetu i drugi vodeći uzrok smrti od raka, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu “Nutrients” baca svetlo na zapanjujuće otkriće: povezanost između belog hleba, konzumiranja alkohola i povećanog rizika od raka debelog creva.

Rak debelog creva: Istraživanje faktora ishrane i rizika

Istraživači sa kineskih i škotskih univerziteta započeli su studiju kako bi istražili uticaj faktora ishrane na rizik od raka debelog creva. Oni su analizirali podatke od preko 118.000 učesnika u UK Biobank, fokusirajući se na 139 najčešće konzumiranih namirnica i hranljivih materija. Tokom perioda od 12 godina, skoro 1.500 pojedinaca je razvilo kolorektalni rak, otkrivajući kritične uvide u vezu između ishrane i CRC.

Rak debelog creva: Opasnost vreba od belog hleba i alkohola

Iznenađujuće, studija je identifikovala beli hleb i konzumiranje alkohola kao značajan doprinos riziku od raka debelog creva. Učesnici koji su prijavili veći unos belog hleba i alkohola pokazali su povećan odnos rizika za razvoj CRC. Ovi nalazi naglašavaju važnost preispitivanja prehrambenih navika, čak i onih naizgled bezopasnih, u ublažavanju rizika od raka.

Kako se zaštititi?

Za razliku od štetnih efekata belog hleba i alkohola, određeni hranljivi sastojci su se pojavili kao zaštitni faktori protiv kolorektalnog karcinoma. Dijetalna vlakna, kalcijum, magnezijum, fosfor i mangan su pokazali da mogu da smanje rizik od CRC. Ovi nalazi naglašavaju ključnu ulogu hrane bogate hranljivim materijama u zaštiti od raka debelog creva.

Različiti uticaji na muškarce i žene

Studija je uočila polne disparitete u faktorima rizika od raka debelog creva, pri čemu su zaštitni efekti određenih hranljivih materija izraženiji kod muškaraca. Pored toga, prehrambene veze su pokazale različite uticaje između muškaraca i žena. Ove nijanse naglašavaju potrebu za prilagođenim pristupima prevenciji kolorektalnog raka na osnovu rodno specifičnih profila rizika.

Preventiva

Istraživanje naglašava kritičnu ulogu izbora načina života u prevenciji kolorektalnog raka. Dok genetika igra ulogu, otprilike 25% slučajeva CRC može se sprečiti modifikacijama ishrane i prilagođavanjem načina života. Pravovremeni skriningi, zajedno sa intervencijama u ishrani kao što su povećan unos vlakana i smanjena konzumacija alkohola, ključni su u ublažavanju rizika od raka debelog creva.

SasaJo / gettyimages.com