ZAŠTO JE RIZIČNO MEŠATI ALKOHOL S ENERGETSKIM PIĆIMA?

by | 01.10.2023

Saznajte zašto ovo nije dobra ideja i koliko štete može da napravi telu

ZAŠTO JE RIZIČNO MEŠATI ALKOHOL S ENERGETSKIM PIĆIMA?  

Eksperimentisanje sa ukusima može izgledati zanimljivo, ali alkohol s energetskim pićima se nikako ne preporučuje.

Ne mešajte alkohol s energetskim pićima

Porast popularnosti energetskih napitaka doneo je novi trend mešanja kofeinskih pića s alkoholom. Da bi dali novi ukus piću i ostali energični satima, ljudi su počeli da kombinuju energetska pića i alkohol umesto vode i gaziranih pića. Ali, to nije nimalo pametna ideja.

Šta se dešava u telu kada pomešate alkohol s energetskim pićima?

I alkohol i energetska pića imaju svoje karakteristike. Jedno vas može uspavati, a drugo pomaže da ostanete energični i budni. Kada se kombinuju, energetska pića mogu nadjačati efekat alkohola i držati vas budnim do kasno. To može da bude razlog i da popijete više alkohola nego što je to uobičajeno kada izađete. Kofein je stimulans, ali kada se njegov efekat iščezne, vaše telo će tražiti da ga opet pijete.

Studije sprovedene radi analize efekta mešanja alkohola sa energetskim pićima upozoravaju da stvari lako mogu izmaći kontroli i postati štetne po zdravlje. Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, osobe koje piju ovakve kombinacije imaju tri puta veću verotavnoću da će preterati s alkoholom. Prekomerno uzimanje alkohola može dovesti do trovanja alkoholom, što je povezano sa simptomima kao što su konfuzija, povraćanje, napadi, nedostatak daha i niska telesna temperatura.

Može da ugozi zdravlje srca

Konzumiranje energetskih pića s alkoholom takođe može štetiti zdravlju vašeg srca. To je zato što oba pića imaju poseban efekat na krvni pritisak i kada se kombinuju, mogu zbuniti unutrašnji sistem. Prema studiji iz 2018. godine, ova dva napitka mogu dovesti do promene prečnika krvnog suda do opasnog nivoa. Dilatacija krvnih sudova bila je u proseku 5,1 odsto u prečniku pre energetskog napitka, a kasnije se promenila na 2,8 odsto, što bi moglo povećati rizik od akutnog oštećenja vaskularne funkcije.

Druga studija iz 2016. otkrila je da kombinacija može dovesti do značajnog povećanja kako sistolnog, tako i dijastolnog krvnog pritiska. Drastična promena krvnog pritiska može biti posebno loša za sve one koji već pate od problema visokog krvnog pritiska.

Fluktuacija krvnog pritiska u redovnom intervalu može dovesti do dodatnog pritiska na srce i može povećati rizik od moždanog i srčanog udara, kao i kradioloških bolesti. Osim toga, teški unos alkohola može uticati na jetru i dovesti do poremećaja spavanja.

Iako se energetska pića se promovišu kao zdrava, zapravo mogu da budu puna šećera. Ako pazite na svoju težinu, ova mešavina pića može da sabotira vašu ishranu. Dakle, u svakom slučaju, najbolje je izbegavati mešanje ova dva pića.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

 

Foto: bhofack2 / gettyimages.com