ASCITES: 6 NAČINA ZA UBLAŽAVANJE SIMPTOMA

by | 01.10.2023
ascites-sest-nacina-za-ublazavanje-simptoma_v

Iako ne postoji lek, ali konvencionalni i prirodni tretmani za ascites mogu pomoći u ublažavanju simptoma, uključujući bol i nelagodnost

ASCITES: 6 NAČINA ZA UBLAŽAVANJE SIMPTOMA

Ascites je nakupljanje tečnosti u abdomenu. Iako postoji niz uslova koji ga mogu izazvati, otprilike 75 procenata pacijenata sa ascitesom takođe ima cirozu jetre. Pored toga, oko 50 odsto pacijenata sa cirozom će razviti ascites u roku od 10 godina.

Ascites: Kako poboljšati kvalitet života

Ascites je česta komplikacija ciroze i karakteriše ga prekomerna akumulacija tečnosti u trbušnoj duplji. Uopšteno govoreći, zadržavanje tečnosti — uključujući ascites, periferni edem i pleuralni izliv — je najčešća komplikacija krajnjeg stadijuma bolesti jetre.

Tečnost u trbušnoj duplji se razvija kada proteini iscure iz jetre i creva. Kako sve više tečnosti curi u stomak, može doći do dramatičnog otoka, nelagodnosti, kratkog daha, gubitka apetita i pritiska na pluća.

Kod velike većine pacijenata sa dijagnozom ascitesa, 75 odsto ima i cirozu, kao i kod drugoh problema povezani u gastrointestinalnom traktu.

Faktori rizika od ascitesa: konzumiranje alkohola, dijeta sa niskim sadržajem, hronočni hepatitis B ili C, bolesti srca i bubrega… Uobičajeni simptomi ascitesa uključuju: kratak dah, brzo povećanje telesne težine, otok u zglobovima i nogama.

loše varenje, povraćanje…

Ascites: Kako ublažiti simptome

Prirodni načini za upravljanje simptomima i naravno uz konsultaciju s lekarom:

1. Ograničite upotrebu soli

Prema studiji iz 1986. objavljenoj u časopisu Gut, Američki koledž za gastroenterologiju navodi: Najvažniji korak u lečenju ascitesa je striktno smanjenje unosa natrijuma“, stavljajući ograničenje soli na vrh liste.

Praćenje dijete namenjene za visok krvni pritisak koja se fokusira na jedenje svežeg povrća i voća, nemasnih proteina, mahunarki, zdravih masti, klica i integralnih žitarica zajedno s ograničavanjem viška soli u ishrani, može pomoći u smanjenju zadržavanja tečnosti.

2. Jedite češće, manje obroke

Pokušajte da jedete male obroke četiri do sedam puta dnevno. U ishranu ubacite proteine iz biljnih izvora, uključujući žitarice, povrće, mahunarke i mlečne proizvode umesto mesa.

3. Izbegavajte toksine i hemikalije

Jedite organske namirnice kad god je to moguće, jer kada je jetra oštećena i ne funkcioniše optimalno, ne može pravilno da detoksificira i očisti toksine iz krvi.

4. Kokosova voda

Sa visokim sadržajem kalijuma i drugih elektrolita, kokosova voda može da obezbedi hirataciju u slučajevima kada se ograničava unos tečnosti.

5. Pijte čaj od korena maslačka

Prema rezultatima male pilot studije koju je sproveo Odeljenje za biljnu medicinu Instituta Tai Sophia, pijenje čaja od korena maslačka je odličan diuretik. Takođe je utvrđeno da maslačak ima zaštitne efekte za jetru.

Čaj od maslačka je prepun kalijuma i vitamina A, C i K, a pruža zdravu dozu minerala, uključujući kalcijum, gvožđe i magnezijum.

6. Amino kiseline razgranatog lanca (BCAA)

Dodatak BCAA podstiče sintezu mišićnih proteina i povećava mišićni. Ovi esencijalni hranljivi sastojci se obično dobijaju ishranom konzumiranjem mesa, mlečnih proizvoda i mahunarki. Istraživanja pokazuju da suplementacija BCAA može biti efikasna za poboljšanje funkcije mozga u vezi s oboljenjem jetre, gubitkom mišića i drugim uslovima povezanim sa ascitesom.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

Foto:  jchizhe  / gettyimages.com