Japanski proizvod dr Nanba maitake: Ekstrakt pečurke koja je u jugoistočnoj Aziji poznata kao “kralj imuniteta”

by | 06.12.2023
Japanski proizvod dr Nanba maitake

Maitake pečurke su poznate u Aziji kao superhrana sa savršenim balansom vitamina i minerala. Karakteriše ih bogat sadržaj beta-glukana koji donosi odlične zdravstvene benefite. 

Lekovite pečurke se hiljadama godina koriste za unapređenje zdravlja, a sorta maitake je jedna od njih. Poslednjih godina, ova pečurka je privukla pažnju širom sveta, jer sve više i više istraživanja nastavlja da otkriva njena mnoga svojstva koja unapređuju zdravlje. Ovo je uglavnom zahvaljujući prisustvu D-frakcije, specifičnog jedinjenja ekstrahovanog iz maitake pečurke za koje se pokazalo da ima terapeutske efekte za pacijente s teškim oboljenjima.

Šta je MD-frakcija maitake ekstrakta?

MD-frakcija je otkrivena tokom istraživanja koje je sproveo čuveni profesor Nanba sa farmaceutskog univerziteta Kobe 1985. godine. Ukupno 36 vrsta domaćih i stranih pečuraka ispitano je na potencijalno antikancerogeno dejstvo njihovog polisaharida – najjače dejstvo je pokazala maitake pečurka.

Polisaharid maitake je rafinisan u nekoliko frakcija pod nazivom A, B, C i D, po redosledu njihove ekstrakcije. Poslednja dobijena “D-frakcija” pokazala je moćna antitumorska svojstva. Ova ekstrakcija je nazvana “MD-frakcija”, a slovo “M” označava maitake.

Ova MD-frakcija ima posebnu molekularnu strukturu koja se ne nalazi u drugim vrstama pečuraka i smatra se da pokazuje jače imunološke efekte od drugih pečuraka. Neke potencijalne zdravstvene koristi MD-frakcije vezane za imuni sistem uključuju inhibiciju rasta raka i metastaza, prevencija bolesti i održavanje dobrog zdravlja.

Efikasan polisaharid b-glukan

Pečurke uglavnom sadrže polisaharid koji se zove beta-glukan (b-glukan). MD frakcija je  efikasan polisaharid (b-glukan) koji se nalazi samo u maitake pečurkama. Pokazalo se da MD-frakcija ima različite farmakološke efekte od b-glukana ekstrahovanih iz mnogih drugih gljiva. Naučnici kažu da je tajna u njegovoj posebnoj hemijskoj strukturi. Naime, MD-frakcija ima razgranatu strukturu sa linearnim i razgranatim lancima. Veruje se da ova struktura (sa mnogo razgranatih lanaca) povećava šanse za jače aktiviranje imunološke aktivnosti, što rezultira većom efikasnošću od drugih pečuraka.

Komentar dr Hiroakija Nanbe

„Dugo sam se bavio laboratorijskim istraživanjem maitakea. Kao rezultat toga, otkrio sam veoma prepoznatljiv polisaharid u maitakeu koji se ne nalazi u drugim vrstama pečuraka; nazvao sam ga MD-frakcija.” Fiziološki efekti MD frakcije, ekstrakta pečurke maitake, istraživali su Laboratorija za mikrobiologiju sa farmaceutskog univerziteta Kobe i Japansko farmaceutsko društvo, Japansko farmakološko društvo, Japansko biohemijsko društvo i studije koje se odnose na alternativno lečenje raka.

4.4.Dr nanba maitake ekstrakt

DR NANBA MAITAKE EKSTRAKT KAPI

Maitake MD-frakcija ili je bioaktivni ekstrakt pečurke maitake (Grifola frondosa). Njen aktivni sastojak je polisaharid vezan za proteine (proteoglukan), ili preciznije poznat kao b-glukan. Ovaj ekstrakt je opsežno proučavan i otkriveni su njegovi lekoviti potencijali. Dr. Nanba Maitake Ekstrakt je dijetetski proizvod, dodatak ishrani namenjen poboljšanju imuniteta kod obolelih od kancera naročito jajnika, prostate i debelog creva.

Maitake za snažan imunitet

Prema imunološkoj aktivnosti maitake, naučnici sugerišu da postoji dejstvo inhibicije rasta raka. U humanom kliničkom preliminarnom testu, ispitivanja su vršena za rak dojke, jetre i pluća. Pored toga, efikasan je i za AIDS, hepatitis, u eksperimentima na životinjama, zatim u slulčaju dijabetesa,  hiperlipidemije, hipertenzije – i bio je efikasan u suzbijanju alergija.

Očekuju se razne mogućnosti od ekstrakta maitake. Efekti koji su prijavljeni u kliničkim ispitivanjima Maitake MD-frakcije. Sklonost neželjenim efektima hemoterapije može se smanjiti. Konkretno: poboljšanje apetita, fizičko stanje i povećan je kvalite života.

mdmworks / gettyimages.com, Magično bilje shop