METIONIN SMANJUJE RIZIK RAKA DEBELOG CREVA

by | 08.07.2023
metionin-smanjuje-rizik-raka-debelog-creva_metionin-smanjuje-rizik-raka-debelog-creva.jpg

Prirodni izvori ovog važnog jedinjenja su brazilski orasi, suasmovo seme, ćuretina, ribe, belance…

Znate mnogo toga o proteinskoj hrani, ali da li ste znali da u većini njih postoji nešto što može da se bori protiv bolesti, da izgradi kosti i podrži jetru? Zove se L-metionin, ili samo metionin.

Metionin: Čudesno jedinjenje

Metionin ima važnu ulogu u rastu novih krvnih sudova. Iako ga telo proizvodi pokazalo se da suplementacija sa L-metioninom pomaže u lečenju rana i onih koji pate od Parkinsonove bolesti, odvikavanja od lekova, šizofrenije, zračenja, trovanja bakrom, astme, alergija, alkoholizma, oštećenja jetre, depresije. Naučna istraživanja su dokazala da je ovo jedinjenje smanjuje rizik od raka debelog creva.

Metionin koristi telu na mnogo načina, ali je takođe važno da ne preterujete s obzirom da ga telo proizvodi samo, kao i da ga dobija iz odgovarajućih izvora.

Smanjenje rizika od kolorektalnog raka

Prema studiji o raku debelog creva u Melburnu, metionin zajedno sa vitaminima B i drugim mineralima može pomoći u smanjenju rizika od raka debelog creva. Studija je pažljivo pratila ishranu ispitanika, a naročito mikronutrijente kao što su folna kiselina, metionin i vitamini B6 i B12, i one sa antioksidativnim svojstvima kao što su selen, vitamini E i C i likopen.

Iako su testovi proučavali mnoge od ovih vitamina, minerala i aminokiselina pojedinačno, sve u svemu, podaci podržavaju zaključak da ishrana koja sadrži sve ove mikronutrijente, a naročito metionin, može pomoći u smanjenju rizika od raka debelog creva.

Prirodni izvori metionina

Iako može da se uzima kao suplement, uvek je bolja opcija izabrati prirodan izvor kada je to moguće. Metionina najviše ima u ovim namirnicama:

  • Belanaca
  • Morska riba, tunjevina i bela riba,
  • Ćuretina
  • Morske alge i spirulina
  • Seme susama
  • Brazilski orasi
  • Zob
  • Puter od suncokreta

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, odraslima je potrebno oko 13 miligrama po kilogramu telesne težine dnevno. Nije dobro da preterujete jer može izazvati zdravstvene probleme.

Kao što je ranije rečeno, mi smo u mogućnosti da dobijemo metionin iz hrane, i to se uvek preporučuje kao prva opcija. Osim ako nemate nedostatak metionina, nema razloga da uzimate suplemente. Međutim, ako odaberete suplemente metionina za bilo koju zdravstvenu svrhu, najbolje je da prvo se konsultujte sa svojim lekarom.

kwanchaichaiudom / gettyimages.com