LUBENICA JAČA IMUNITET

by | 08.07.2023

Ovo osvežavajuće voće donosi višestruke koristi za zdravlje

LUBENICA JAČA IMUNITET  

Lubenica se smatra omiljenim letnjim voćem. Iako je dobro poznat po svojoj sposobnosti da rashladi i hidrira, postoji mnogo drugih zdravstvenih pogodnosti koje nisu toliko poznate.

Lubenica osvežava i snaži organizam

Lubenica nije tako bogat hranljivim sastojcima kao, na primer bobičasto voće ili pomorandže, ipak zato ima neke druge impresivne prednosti. Slatka lubenica ima malo kalorija, bogata vitaminima A i C, kalijum i magnezijum tako da može da smanji bol u mišićima i utiče na zdravlje kože.

Ovo voće je bogato antioksidansima koji su povezani sa širokim spektrom zdravstvenih koristi – kao što su zdravlje srca, jačanje imuniteta, pomaže u gubitku težine. Dva posebno zaštitna jedinjenja koja se nalaze u ovom voću su citrulin i likopen.

Cela lubenica je jestiva

Većina ljudi ne zna da cela lubenica je jestiva, uključujući koru i semenke. U stvari, kora lubenice je veoma bogata citrulinom, jedinjenjem koje se transformiše u aminokiselinu arginin, koja je povezana sa kardiovaskularnim dobrobitima.

Semenke lubenice su prepune aminokiselina, „građevinskih blokova proteina“, kao i nekih minerala u tragovima, zbog čega su uključene u neke biljne proteinske prahove.

Kako lubenica jača imunitet

Naučnici su dokazali da lubenica ože da utiče na smanjenje upalnih procesa i poboljša antioksidativni kapacitet.

Likopen, jedan od karotenoida koji se nalazi u izobilju u ovom voću, ima snažna antioksidativna svojstva i može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa. To znači da može da umanji rizik od određenih vrsta raka, kardiovaskularnih poremećaja, dijabetesa i makularnih bolesti.

Naučne studije ukazuju na to da konzumiranje lubenice može povećati nivoe arginina, važne aminokiseline koja se koristi za sintezu azotnog oksida. Ovo jedinjenje ne samo da pomaže u širenju krvnih sudova što sprečava pojavu hipertenzije, nego je takođe uključen u regulisanje imunološkog sistema.

Ovo voće je takođe odličan izvor vitamina C, ključnog mikronutrijenta koji obavlja dvostruku funkciju, delujući i kao antioksidans i kao pojačivač imuniteta. Antioksidansi mogu pomoći u borbi protiv slobodnih radikala i zaštiti ćelije od oksidativnog oštećenja i stresa.

 

Foto: panida wijitpanya / gettyimages.com