KINOA POMAŽE U MRŠAVLJENJU

by | 08.07.2023

Ona je super hrana koja dugo drži osećaj sitosti nakon jela

KINOA POMAŽE U MRŠAVLJENJU

Kinoa se smatra jednom od najzdravijih namirnica na svetu predstavlja rudnik bogat antioksidansima, vitaminima i mineralima. I ne sadrži gluten.

Zašto je kinoa superhana

Iako je postala sve popularnija u poslednjoj deceniji, kinoa se milenijumima uzgaja u Južnoj Americi. Inke su je zvači majka žita i imala je važnu ulogu u drevnim verskim ritualima.

Dok je većina nas navikla da vidi češću belu kinou, u stvari postoji oko 120 sorti širom sveta. Postoje tri kategorije kinoe koje su komercijalizovane za prodaju:

  • Bela kinoa: Ovo je najrasprostranjenija sorta i iziskuje najmanje vremena za kuvanje. Ponekad se naziva i kinoa od slonovače.
  • Crvena kinoa: Pošto ne gubi lako svoj oblik, kuvari više vole da koriste ovu vrstu kinoe u hladnim salatama ili drugim receptima gde se preferira tekstura posebnog zrna.
  • Crna kinoa: Ukus crne sorte se više razlikuje od belih i crvenih sorti. Kuvanje traje najduže. Potrebno je oko 15-20 minuta da bude potpuno gotovo.

Bogat izvor proteina

Sa pojavom paleo dijete i drugih stilova života koji podstiču eliminaciju glutena, složeni ugljeni hidrati bez glutena kao što su kinoa i fonio su neophodni za energiju. Međutim, prava lepota kinoe leži u njenom proteinskom profilu (sa impresivnim sadržajem esencijalnih aminokiselina) i drugim izuzetno korisnim hranljivim materijama.

Kinoa je retka biljna hrana koja je zapravo potpuni izvor proteina. Ovo seme ima odlilan odnos proteina i ugljenih hidrata. To je zato što klice čine skoro 60 procenata celokupnog zrna — u poređenju sa pšeničnim klicama, koje čine manje od 3 procenta zrna.

Osim što ima visok sadržaj proteina i malo ugljenih hidrata iz kinoe, sadrži i dobru količinu vlakana, mangana, magnezijuma, fosfora i folata, zajedno sa nizom drugih esencijalnih mikronutrijenata.

Pomaže u mršavljenju

Naučnici su dokazali da kinoa daje osećaj sitosti posle obroka u poređenju sa rafinisanim žitaricama, kao što su beli hleb ili testenina. Istraživanja takođe sugerišu da kinoa može uticati na delovanje hormona koji igraju ulogu u apetitu, kao što su grelin, peptid II i insulin.

Studije takođe dokazuju da je konzumacija kinoe povezana sa smanjenim povećanjem telesne težine. Kinoa takoeđe poboljšava obradu glukoze i smanjuje apsorpcija masti.

Kako se kuva

Kinoa se kuva u vodi. Ali, ako želite da bude ukusnija možete da je kuvate u goveđoj, pilećoj supi ili onoj s povrćem. Takođe možete da ubacite kinou u salate.

Neželjeni efekti

Kada je o neželjnim efektima reč, neke osobe mogu da imaju alergiju na kinou i tada se obično javi bol us timaku, svrab kože ili koprivnjača.

Neke osobe su osetljive na saponin. U tom slučaju kinou treba držati potpljenu najmanje pola sata i dobro isprati. Na taj način se smanjuje količina saponina.

Neke vrste kinoe se takođe mogu proizvoditi u objektima koji prerađuju i žitarice koje sadrže gluten, što može povećati rizik od unakrsne kontaminacije. Iz tog razloga, važno je da kupujete samo proizvode koji su sertifikovani bez glutena ako imate celijakiju ili preosetljivost na gluten.

Foto: egal / gettyimages.com