ZAŠTO JE KOMBUHA ELIKSIR BESMRTNOSTI

by | 09.07.2023
zasto-je-kombuha-eliksir-besmrtnosti_zasto-je-kombuha-eliksir-besmrtnosti.jpg

Otkrivamo vam kako da napravite ovaj zdrav napitak

Kinezi napitak od kombuhe nazivaju “eliksir besmrtnosti“. Koristi se više od dva milenijuma jer donosi ogromne zdravstvene prednosti, a naročito na zdravlje sreva.

Kombuha je eliksir zdravlja

Napitak od kombuhe zbog procesa fermentacije sadrži veliki broj živih zdravih bakterija poznatih kao probiotici. Ove bakterije oblažu digestivni trakt i podržavaju imuni sistem, jer apsorbuju hranljive materije i bore se protiv infekcija i bolesti.

Pošto se 80 odsto imunološkog sistema nalazi u crevima, a probavni sistem je drugi najveći deo neurološkog sistema, nije iznenađenje što se creva smatra „drugim mozgom“.

Redovno pijenje napitka od kombuhe može vam pomoći da održite vrhunsko zdravlje imuniteta.

Šta je kombuha?

Kombuha je fermentisani napitak koji se sastoji od crnog čaja i šećera (iz različitih izvora, uključujući šećer od trske, voće ili med) koji se koristi kao funkcionalna, probiotička hrana.

Kvasna gljivica kombuha sadrži koloniju SKBK (simbiotska kolonija bakterije i kvasca) koji su odgovorni za pokretanje procesa fermentacije, kada se kombinuju sa šećerom. Mešavina koja tvori plutajući film koji se zove pelicil i stvara se na površini kombuhe dok vri, pomalo liči na gljivu zbog čega se kombuha ponekad naziva „čajem od gljiva”, uprkos tome što nema nikakve veze sa pečurkama.

Nakon fermentacije, kombuha postaje gazirana i sadrži sirće, vitamine B, enzime, probiotike i visoku koncentraciju kiseline. Iako se obično pravi od crnog čaja, kombuha se takođe može napraviti sa zelenim čajem.

Prevencija mnogih bolesti

Prema pregledu koji je objavio Univerzitet Letonije, pijenje čaja od kombuhe može biti korisno u slučaju mnogih infekcija i bolesti, zbog četiri glavna svojstva: detoksikacija, antioksidaciju, energiziranje potencijala i promociju oslabljenog imuniteta.

Antioksidansi mogu pomoći u smanjenju upale, što može pomoći u zaštiti od mnogih hroničnih stanja kao što su dijabetes, bolesti srca, pa čak i rak.

Dok uobičajen crni čaj sadrži antioksidante, istraživanja pokazuju da proces fermentacije kombuhe stvara antioksidante koji se prirodno ne nalaze u crnom čaju, uključujući D-saharnu kiselinu, takođe poznatu kao glukarna kiselina.

Neprikosnovena za zdravlje creva

Naravno, antioksidativna moć ovog drevnog čaja suprotstavlja se slobodnim radikalima koji stvaraju haos u probavnom sistemu.  Probiotici iz kombuhe su uključeni u sve: od imunološke funkcije do mentalnog zdravlja i apsorpcije hranljivih materija.

Neka naučna ispitivanja na životinjama su dokazali da napitak od kombuhe može pomoći u prevenciji i lečenju čira na želucu. Ovaj napitak takođe sprečava prenaseljenost kandide u crevima vraćanjem ravnoteže u digestivni sistem.

Kako se pravi napitak

Sastojci:

  • 1 disk kombuhe
  • 8 šolja filtrirane ili flaširane vode
  • ½ šolje organskog šećera od trske ili sirovog meda
  • 4 filter-kesice crnog čaja

Priprema: Stavite vodu da proključa. Sklonite sa šporeta, dodajte šećer i mešarje dok se ne rastopi. Dodajte čaj i ostavite da se sve ohladi na sobnoj temperaturi. Čaj sipajte u čistu teglu i stavite kombuhu. Teglu prekrojte čisotm krpom i dobro učvrstite gumicom.

Teglu ostavite na tamnom mestu na sobnoj temperaturi. Ostavite da odstoji 7-10 dana, u zavisnosti od ukusa koji želite. Ukoliko manje odstoji imaće slabiji kiselkast ukus, a ako stoje duže onda će biti intezivnijeg ukusa.

Napomena

Pre pripreme čaja, kada se kombuha vadi iz tegle u kojoj ste je čuvalu, prvo se nežno umiva vodom sa svih strana i stavlja u novu teglu na istoj strani na kojoj je ležala u prethodnoj tegli. Napitak se uvek cedi kroz plastičnu cediljku u staklenu bocu koju ćete dobro začepiti.

Takođe pazite da se kobuha ne kontamira. Nešto nije u redu ako: vidite tragove buđi na gljivi, osetite neprijatan užegao miris čaja, što ukazuje da su se tu umešale i druge bakterije koje mogu da izazovu trovanje hranom. Zato je važno da koristite čist pribor i da ne dirate teglu prljavim rukama.

Foto: Galina Sandalova / gettyimages.com