Može li ispijanje čaja od kombuhe pomoći u smanjenju masti i triglicerida?

by | 15.04.2024
Može li ispijanje čaja od kombuhe pomoći u smanjenju masti i triglicerida?

Istraživači sa Univerziteta Severne Karoline u Čapel Hilu kažu da pijenje čaja od kombuhe takođe može pomoći u smanjenju akumulacije masti i smanjenju nivoa triglicerida.

 

Visok nivo triglicerida u telu je povezan sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.
Promene zdravog načina života kao što su redovno vežbanje, gubitak težine, ograničavanje upotrebe alkohola i zdrava ishrana mogu pomoći u smanjenju nivoa triglicerida.

Benefiti čaja od kombuhe

Kada osoba ima previše masti uskladištene u svom telu, posebno triglicerida, to može povećati njihov rizik od nekoliko zdravstvenih stanja, uključujući kardiovaskularne bolesti kao što su ateroskleroza, moždani udar i srčana insuficijencija.

Visoki nivoi triglicerida u telu takođe su povezani sa povećanim rizikom od akutne upale u pankreasu, što može povećati rizik od aterosklerotične kardiovaskularne bolesti.

Prethodna istraživanja pokazuju da zdrave promene u načinu života kao što su redovno vežbanje, gubitak težine, ograničavanje upotrebe alkohola i zdrava ishrana koja je bogata vlaknima i zdravim mastima i malo rafinisanih šećera i ugljenih hidrata može pomoći u smanjenju nivoa triglicerida.

Čaj od kombuhe smanjuje masti u telu

Sada, istraživači sa Univerziteta Severne Karoline u Čepel Hilu kažu da pijenje čaja od kombuče takođe može pomoći u smanjenju akumulacije masti i smanjenju nivoa triglicerida preko modela crva. Studija je nedavno objavljena u časopisu PLOS Genetics.

Prema Dr Robu Dovenu, profesoru ćelijske biologije i fiziologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Severne Karoline u Čepel Hillu i glavnog autora ove studije, važno je otkriti nove načine za ljude da smanje nakupljanje masti i snize trigliceride. Razlog tome su moderne bolesti uključujući dijabetes, hipertenziju i kardiovaskularne bolesti među vodećim faktorima koji doprinose ranoj smrti.

Za ovu studiju, Doven i njegov tim fokusirali su se na čaj od kombuhe kao potencijalni način za snižavanje nivoa triglicerida.

Ovaj drevni napitak, koji ima korene u istočnoj tradicionalnoj medicini, doživeo je stalni porast popularnosti od početka veka. Kombuha čaj je fermentisano piće napravljeno od crnog čaja i simbiotske kulture bakterija i kvasca (SCOBIT). Dodatak bakterija i kvasca takođe ga čini probiotičkim napitkom.

Prethodne studije na životinjama i ljudima sugerišu da kombuha može biti od pomoći u lečenju nekoliko bolesti, uključujući dijabetes, bolest jetre i zdravlje creva.

Druga istraživanja na životinjama i pretklinička istraživanja su otkrila da kombuha može pomoći u različitim aspektima kardiovaskularnog zdravlja, kao što je snižavanje nivoa holesterola i visokog krvnog pritiska.

Probiotici pomažu u smanjenju nivoa triglicerida

Doven i njegov tim su takođe otkrili putem modela crva da životinje koje su unosile ishranu uključujući probiotske mikrobe pronađene u kombuha čaju dožive smanjenje akumulacije masti i snižavanje nivoa triglicerida.

Ovi nalazi su značajni jer su u skladu sa navodnim zdravstvenim prednostima čaja od kombuče, koje uključuju zaštitu od metaboličkih bolesti, poboljšanu funkciju jetre i smanjeno nakupljanje masti.

Kombuha može imati neke neželjene efekte

Važno je napomenuti da prošla istraživanja pokazuju da neki ljudi mogu imati neželjene efekte kada piju kombuhu, uključujući ubrzani rad srca ili žgaravicu zbog dodatnog kofeina iz pića.

Osim toga, kombuha može da stupi u interakciju sa lekovima za dijabetes, iako vredi napomenuti, iz studija na životinjskim modelima, i može imati hipo (nizak) glikemijski efekat ili nizak nivo glukoze u krvi, u zavisnosti od sastojaka, osobe i interakcije lekova. Takođe može da stupi u interakciju sa antabusnim lekovima.

Naučnici savetuju da pre nego što krenete sa pijenjem čaja od kombuhe prethodno konsultujete lekara, naročito ako već uzimate određene medicinske terapije.

NatalyaStepowaya / gettyimages.com