Čir na želucu: Jedite ove namirnice jer ublažavaju simptome i ubrzavaju oporavak

by | 15.01.2024
Čir na želucu: Jedite ove namirnice jer ublažavaju simptome i ubrzavaju oporavak

Čir na želucu može da nastane zbog loših životnih navika, kao i loše ihrane. Takođe, određene namirnice mogu da smanje rizik, da ublaže tegobe i ubrzaju isceljenje. Saznajte o kojoj hrani se radi.

Decenijama je naučna zajednica mislila da određena hrana može izazvati peptični čir. Sada znamo bolje. Čirevi, bolne rane koje se razvijaju na sluznici vašeg želuca i tankog creva, skoro uvek su uzrokovane jednom od dve stvari: Bakterije zvane Helicobacter pilori (H. pilori) koje žive u stomaku i upotreba lekova protiv bolova (nesteroidni antiinflamatorni lekovi) koji erodiraju sluznicu želuca.

To ne znači da ono što jedete nije važno. Neke namirnice su povezane sa manjim rizikom od čireva jer su antiinflamatorne, oblažu sluznicu želuca ili jačaju njen mikrobiom. Drugi mogu izazvati nelagodnost ako imate čir.

Čir na želucu: Kako hrana može da pomogne?

Naučnici su došli do saznanja da pojedine namirnice imaju blagotvorno dejstvo na zdravlje želuca. Pogledajte šta je sve poželjno da se nađe na tanjiru.

1. Brokoli se preporučuje ako imate čir na želucu

Istraživanja otkrivaju da ishrana bogata vlaknima može smanjiti rizik od razvoja čira. U jednoj studiji, istraživači sa Harvarda su pratili muške učesnike šest godina i otkrili da je rizik od čira bio 45 posto manji za one koji su jeli namirnice bogate vlaknima.

Hrana bogata vlaknima „prekriva sluznicu želuca i smanjuje štetu koju bi želudačna kiselina imala na sluznici želuca, čime se smanjuje stvaranje čira ili sprečava nastanak čira.

Najbolji izbor: Brokoli, kao i drugo povrće krstaša, lisnato povrće, bobice, ovsena kaša, žitarice bogate vlaknima i hleb od celog zrna

2. Slatki krompir i druga hrana bogata vitaminom A

Slatki krompir je jedan od najbogatijih izvora vitamina A, a nekoliko malih studija ukazuje na to da korenovo povrće ima svojstva protiv čira. Ista studija na Harvardu koja je gore opisana otkrila je da je ishrana bogata vitaminom A povezana sa 54 posto manjim rizikom od čireva.

Najbolji izbor: Pored slatkog krompira, drugi dobri izvori vitamina A uključuju šargarepu, tikvice, kelj, spanać, brokoli, paradajz, crvene paprike, dinja i mango. Mnoge žitarice za doručak, sokovi i mlečni proizvodi obogaćeni su vitaminom A.

3. Jogurt sa živim aktivnim kulturama

Probiotici, živi organizmi koji se nalaze u jogurtu i drugoj fermentisanoj hrani, dobri su za creva.

Rane studije pokazuju da probiotici mogu pomoći u suzbijanju bakterija H. pilori koje izazivaju čireve. Mala, dvostruka, randomizovana studija iz 2015. otkrila je da uparivanje probiotika sa standardnim antibiotskim tretmanom za čireve poboljšava efikasnost.

Najbolji izbor: Pored jogurta, probajte kefir, kiseli kupus i kombuhu.

4. Brusnice i drugo šareno voće i povrće

Postoje neki dokazi da bobice bogate flavonoidima, ili polifenolima, mogu pomoći u borbi protiv peptičkog ulkusa. Flavonoidi su poznati kao “gastroprotektivni” jer povećavaju sluz kako bi zaštitili sluznicu želuca.

U istraživačkim studijama se pokazalo da flavonoidi, posebno oni u soku od brusnice, usporavaju ili potiskuju rast H. pilori. U jednom dvostruko slepom, randomizovanom ispitivanju objavljenom 2021 u Journal of Gastroenterologi and Hepatologi, ljudi koji su pili sok od brusnice dva puta dnevno tokom osam nedelja imali su pad od 20 procenata u stopi infekcije H. pilori. Čak i oni koji su pili sok jednom dnevno videli su poboljšanje.

Najbolji izbor: Pored brusnice, probajte borovnice, kupine, trešnje, crveno grožđe, crveni kupus i lisnato povrće.

CGissemann / gettyimages.com