Čir na želucu: Kućni lekovi podržani naukom

by | 24.11.2023
Čir na želucu: Kućni lekovi podržani naukom

Određene namirnice i  biljke mogu pomoći vašem telu da se bori protiv bakterija koje su često odgovorne za čir na želucu.

Čir na želucu se razvija se u sluznici želuca. Veoma česti jer pogađaju između 2,4–6,1% svetske populacije. Različiti faktori mogu da naruše ravnotežu želuca, a najčešće je čir uzrokovan bakterijom Helicobacter pilori. Drugi uobičajeni uzroci uključuju stres, pušenje, prekomerna konzumaciju alkohola i prekomernu upotrebu antiinflamatornih lekova.

Čir na želucu: Kako da pomognete sebi?

Konvencionalni tretman protiv čira se obično oslanja na lekove koji mogu izazvati negativne neželjene efekte kao što su glavobolja i dijareja. Iz tog razloga, interesovanje za alternativne lekove je u stalnom porastu i podsticano je i od strane medicinskih stručnjaka.

Čir na želucu: efikasni kućni lekovi

Sok od kupusa

Lekari su kupus koristili decenijama pre nego što su antibiotici bili dostupni za lečenje čira na želucu. Ovo povrće je bogato vitaminom C, antioksidansom koji pomaže u prevenciji i lečenju infekcija H. pilori. Studije su potvrdile da svakodnevna konzumacija svežeg soka od kupusa pomaže u lečenju čira na želucu efikasnije od konvencionalnog lečenja korišćenog u to vreme.

 Sladić

Sladić je popularan je tradicionalni biljni lek koji se koristi za lečenje mnogih stanja. Neke studije navode da koren sladića može imati svojstva za prevenciju i borbu protiv čira. Na primer, sladić može stimulisati želudac i creva da proizvode više sluzi, što pomaže u zaštiti sluznice želuca. Dodatna sluz takođe može pomoći u ubrzavanju procesa zarastanja i pomoći u smanjenju bola u vezi sa čirom. Imajte na umu da sladić takođe može ometati određene lekove i izazvati neželjene efekte, kao što su bol u mišićima ili utrnulost u ekstremitetima. Ukoliko već uzimate neku terapiju, razgovoru sa svojim lekarom pre nego što počnete da konzumirate sladić.

Med

Med je hrana bogata antioksidansima povezana sa raznim zdravstvenim prednostima. To uključuje poboljšano zdravlje očiju i smanjen rizik od srčanih bolesti, moždanog udara, pa čak i određenih vrsta raka. Med takođe sprečava nastanak i podstiče zarastanje mnogih rana, uključujući čireve. Štaviše, naučnici veruju da antibakterijska svojstva meda mogu pomoći u borbi protiv H. pilori, jednog od najčešćih uzroka čira na želucu.

Beli luk

Beli luk je još jedna namirnica sa antimikrobnim i antibakterijskim svojstvima. Studije na životinjama primećuju da ekstrakti belog luka mogu ubrzati oporavak od čireva, pa čak i smanjiti verovatnoću njihovog razvoja. U nedavnoj studiji, jedenje dva čena sirovog belog luka dnevno tokom tri dana pomoglo je u značajnom smanjenju bakterijske aktivnosti u sluzokoži želuca pacijenata koji pate od infekcije H. Pilori.

Kurkuma

Kurkumin, aktivni sastojak kurkume, ima mnoga lekovita svostva – od poboljšane funkcije krvnih sudova do smanjenja rizika od upale i srčanih bolesti. Kurkuma ima ogroman terapeutski potencijal, posebno u sprečavanju oštećenja izazvanih infekcijama H. pilori. Takođe može pomoći u povećanju lučenja sluzi, efikasno štiteći sluznicu želuca od iritansa.

Čili paprike

Među ljudima koji pate od čira postoji popularna ideja da prečesto ili u velikim količinama jedenje čili paprike može izazvati čir na želucu. U stvari, ljudima koji pate od čira se često savetuje da ograniče konzumaciju čili papričica ili da ih potpuno izbegavaju. Međutim, nedavna istraživanja pokazuju da je malo verovatno da će ove paprike izazvati čir i da zapravo mogu pomoći da se eliminiše. Kapsaicin koji se nalazi u čili papričicama takođe može pomoći u povećanju proizvodnje sluzi, koja može da obloži sluznicu želuca i zaštiti je od povreda.

Aloe vera

Aloe vera je nadaleko je poznat po svojim antibakterijskim svojstvima i svojstvima zarastanja kože. Zanimljivo je da aloe vera takođe može biti efikasan lek protiv čira na želucu.

Probiotici

Prednosti probiotika se kreću od poboljšanja zdravlja uma do zdravlja vaših creva, uključujući njegovu sposobnost da spreči i bori se protiv čireva. Iako se način na koji ovo funkcioniše još uvek istražuje, čini se da probiotici stimulišu proizvodnju sluzi, koja štiti sluznicu želuca tako što je oblaže. Zanimljivo je da probiotici mogu igrati direktnu ulogu u prevenciji infekcija H. pilori. Dobri izvori su ukiseljeno povrće – naročito kiseli kupus, kefir i kombuha.

Olgaorly / gettyimages.com