7 NAČINA ZA PRIRODNO ČIŠĆENJE DEBELOG CREVA

by | 17.06.2023
7-nacina-za-prirodno-ciscenje-debelog-creva_7-nacina-za-prirodno-ciscenje-debelog-creva.jpg

Otkrivamo vam kako da samostalno odradite ovu terapiju kod kuće

 7 NAČINA ZA PRIRODNO ČIŠĆENJE DEBELOG CREVA

Smatra se da čišćenje debelog creva treba uraditi s vremena na vreme jer je ono važan deo organa za varenje. Samim tim utiče na zdravlje ne samo digestivnog trakta nego i organizma

Čišćenje debelog creva u kućnoj varijanti

Određeni aspekti čišćenja debelog creva mogu biti korisni. Pritom, ne morate da čistite ga čistite svake nedelje. Jednsotavno, radite to sporadično. Možete da koristite klistrir u kućnim uslovima. Ukoliko vam se to ne čini prijatnim, možete se osloniti i na neke druge načine.

Budite oprezni prilikom čišćenja debelog creva

Prilikom čišćenja mogu se javiti neželjeni efekti poput infekcija, upale creva, dehidracija ili neravnoteža elektrolita. Ukoliko se pojavi neki od navedenih simptoma, odmah prekinite sa čišćenjem i razgovarajte sa lekarom.

Klistir ili čišćenje debelog creva koji se koriste povremeno predstavljaju mali rizik za zdravu osobu. Ali, prekomerna upotreba može brzo dovesti do hroničnog zatvora ili čak do povrede creva.

Radite ove tretmane na siguran način. Na primer, ako imate visok krvni pritisak i morate da smanjite unost natrijuma, u tom slučaju nemojte koristiti metodu ispijanja slane vode.

Budite oprezni kada koristite biljne čajeve za čišćenje debelog creva. Laksativne biljke takođe mogu biti štetne ako se preteraju. Prekomerna upotreba laksativa smanjuje sposobnost tela da pomera stolicu i može dovesti do hroničnog zatvora.

Prirodni načini za čišćenje debelog creva:

1. Hidratacija

Dobra hidratacija je odličan način da regulišete varenje. Potrudite se da jedete dosta hrane sa visokim sadržajem vode, poput lubenice, paradajza, zelene salate i celera.

2. Pijenje slane vode

Takođe možete isprobati pijenje slane vode, ako imate problema s zatvorom. Ujutru, pre jela pomešajte dve kašičice soli s mlakom vodom. Možete koristiti morsku ili himalajsku so. Već za nekoliko minuta, možete osetiti potrebu da odete u kupatilo.

3. Dijeta bogata vlaknima

Vlakna su esencijalni makronutrijenti neophodni u ishrani. Nalaze se u voću, povrću, žitaricama, orašastim plodovima, semenkama… Vlakna sprečavaju zatvor i obezbeđuju telu prebiotike.

4. Sokovi i smutiji

Mešavine sokova sadrže vlakna i hranljive materije koje pomažu varenju i obezbeđuju hidrataciju. Takođe, voće poboljšava mikrobe u crevima i kretanje hrane kroz creva.

5. Otporni skrob

Otporn skrob je vrsta ugljenih hidrata koji pomažu u sagorevanju masti. Oni ne mogu da se probave niti apsorbovati. Kad dospe u debelo crevo, fermentira, što postiče telo na sagorevanje masti.

6. Probiotici

Dodavanje probiotika ishrani je još jedan način za čišćenje debelog creva. Možete uzimate probiotičke dodatke ili da jedete jogurt, jabukovo sirće, kisele krastavce ili neko drugo fermentisano povrće.

7. Biljni čajevi

Laksativne biljke poput aloe vere i korena belog sleza mogu pomoći kod zatvora. Obavezno razgovarajte sa svojim lekarom i pažljivo pratite uputstva pre upotrebe ovih biljaka. I koristite ih štedljivo – inače mogu biti štetni.

Biljke poput đumbira, belog luka i kajenskog bibera sadrže antimikrobne fitohemikalije koje suzbijaju loše bakterije.

 

Foto: Foxys_forest_manufacture / gettyimages.com