Avokado: Saznajajte kako ovo voće može da zaštiti od osteoporoze

by | 14.12.2023
Avokado: Saznajajte kako ovo voće može da zaštiti od osteoporoze

Avokado je u poslednje vreme stekao veliku popularnost kao zdravo voće. Prepuno vitamina i minerala, ono takođe može da doprinese zdravlju kostiju – što je i nauka potvrdila. 

U mnogim dijetama, kao i zdravom načinu ishrane spominje se avokado. Bogat nutritivnim vrednostima donosi brojne zdravstvene benefite, uključujući i one koje se odnose na negu lica i tela. Ovo tropsko voće, je prema rečima naučnika veoma poželjno kada se radi o zdravlju kostiju. U ovom tekstu pokušaćemo da objasnimo o kakvoj vezi se radi. I zašto je poželjno uključiti avokado u svakodnevnu ishranu.

Avokado i opsteoporoza

Avokado uzgaja u Centralnoj i Južnoj Americi od oko 8.000 godina pre nove ere, rani Asteci su više koristili avokado zbog lekovitih svojstava nego zbog ukusa. Avokado sadrži širok spektar hranljivih materija. Zdravstvene prednosti konzumiranja avokada mogu uključivati poboljšanje varenja, smanjenje rizika od depresije i sprečavanje gubitka koštane mase.

Avokado obezbeđuje značajnu količinu mononezasićenih masnih kiselina i bogat je mnogim vitaminima i mineralima. Njihovo uključivanje u raznoliku, zdravu ishranu može pružiti brojne prednosti.

Avokado: Blagotvorno dejstvo za zdravlje kostiju

Avokado sadrži supstance koje su neophodne za zdravlje kostiju.
Vitamin K, koji radi u sinergiji sa vitaminom D pomaže u regulisanju proizvodnje osteoklasta (osteoklasti uklanjaju staru kost kako bi napravili mesta za nove naslage kostiju).
Vitamin C, snažan antioksidans koji je ključan za proizvodnju kolagena, proteina koji održava, između ostalog, zdrave kosti i hrskavicu.
Bor, mineral u tragovima uključen u metabolizam kostiju i aktivnost vitamina D koji smanjuje količinu izlučenog kalcijuma i magnezijuma urina.
Bakar, mineral je zadužen za enzime koji proizvode kolagen i elastin.
Folat (folna kiselina), jedan od vitamina B.

Može pomoći u sprečavanju osteoporoze

Ovaj nutrijent se često zanemaruje, ali je neophodan za zdravlje kostiju. Uzimanje dovoljno vitamina K može podržati zdravlje kostiju povećanjem apsorpcije kalcijuma i smanjenjem izlučivanja kalcijuma urinom. Pola avokada obezbeđuje oko 18%  dnevne vrednosti vitamina K. Avokado sadrži saponine. Ove supstance, prema naučnim studijama mogu imati pozitivan efekat na simptome osteoartritisa kolena i kuka. Avokado sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina koje su potrebne za pravilnu sintezu proteina i promovišu zdrave, jake mišiće.

Mere opreza

Kao što je to slučaj sa svakom hranom, preterivanje može dovesti do neželjenih ishoda. Avokado sadrži vitamin K, koji može uticati na dejstvo lekova za razređivanje krvi.

gradyreese / gettyimages.com