Telo pati ako ne pijete dovoljno vode

by | 08.09.2023
Telo pati ako ne pijete dovoljno vode

Ljudi mogu da prežive bez hrane dve nedelje, ali ne mogu da prežive bez vode duže od dva dana

 

Ona sadrži nula kalorija i jedva da ima organske hranljive materije, ali je neophodna za različite biološke funkcijejer bez vode nema života.

Nema života bez vode

Voda je glavni sastojak različitih delova tela i prisutna je u sledećim količinama:

  • Mozak i srce – 73% vode
  • Pluća – 83% vode
  • Koža – 64% vode
  • Mišići i bubrezi – 79% vode
  • Kosti – 31% vode

Po rođenju, bebe se sastoje od 78% vode i to se smanjuje na 65% do prve godine. Tela odraslih žena sastoje od 55% vode, dok se tela odraslih muškaraca sastoje od 60% vode.

Zdravstvene prednosti vode

Pijenje dovoljno vode tokom dana je korisno za telo na nekoliko načina.

1. Održava zdravo varenje

Dovoljan unos vode poboljšava sposobnost tela da razgradi hranu, čime se promoviše nesmetano funkcionisanje digestivnog sistema. Sprečava zatvor, kao i smanjuje gasove i nadimanje. Kada telo nije dovoljno snabdeveno vodom, debelo crevo apsorbuje vodu iz probavljene hrane u nastojanju da hidrira telo. Ovo često dovodi do izmenjene ravnoteže tečnosti u crevima i zatvora.

2. Pomaže u kontroli težine

Povećanje dnevnog unosa vode može pomoći da se pokrene gubitak težine zato što ubrzava metabolizam i daje osećaj sitnosti

3. Poboljšava rad bubrega

Bubrezima je potrebna adekvatna količina tečnost kako bi uklonili neželjeni otpad iz tela. Voda deluje kao medij za izbacivanje toksina iz tela putem znoja i urina.

4. Održava zdravlje kože

Adekvatan unos vode održava kožu hidriranom i poboljšava kapilarni protok krvi, a rezultat je jedra i sjajna koža. Nasuprot tome, dehidrirano stanje zgušnjava krv i isušuje kožu.

5. Smanjuje rizik od infekcija urinarnog trakta

Infekcije urinarnog trakta (UTI) nastaju kada se bakterije kreću iz bešike u uretru da bi kontaminirale genitourinarni sistem. Ovo ponavljajuće stanje je povezano sa neadekvatnim unosom tečnosti, malim izlučivanjem urina i visokom osmolalnošću i kiselošću urina.

6. Leči glavobolje i migrene

Hronična blaga dehidracija i nedostatak elektrolita može dovesti do čestih glavobolja, koje se najbolje leče i spreče zadovoljavanjem dnevnih potreba tela za vodom.

7. Ublažava umor

Umor je jedan od prvih simptoma dehidracije koji se mogu otkriti. Kada ljudsko telo pati od dehidracije, ekspizaziva smanjenje zapremine krvi. Kao rezultat toga, pumpanje krvi zasićene kiseonikom kroz telo postaje teže i manje efikasno. Ovaj dodatni rad na telu može dovesti do umora.

8. Podiže raspoloženje

Blaga dehidracija se javlja kada dođe do gubitka tečnosti od 1% do 3% . Utvrđeno je da ovaj gubitak negativno utiče na mozak, narušavajući raspoloženje, koncentraciju i pamćenje.

Dnevna potreba vode

Dnevna potreba za vodom varira u zavisnosti od različitih faktora, uključujući pol, starost, trudnoću ili dojenje, ishranu, vremenske prilike i nivo fizičke aktivnosti. Stari standard je osam čaša vode dnevno. Nikada ne biste trebali da osećate žeđ jer to znači da ste već u prvoj fazi dehidracije.

Razni izvori vode

Utvrđeno je da se 80% ukupnog unosa tečnosti dobija iz vode za piće i drugih napitaka koji često sadrže kofein. Ostalih 20% potreba za tečnošću dobija se unosom hrane.

Šta konzumirati: Supa, mleko, čaj, kafa, soda, voda za piće i sokovi su izvori vode, kao i sočno voće i povrće sa visokim sadržajem vode.

Šta izbegavati: Iako alkohol sadrži vodu, on je diuretik, što znači da povećava proizvodnju urina i na taj način promoviše gubitak vode.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

Dijana Škorić

Yurii Yarema / gettyimages.com