Zeleni paradajz je dobar za imunitet, oči i krvni pritisak

by | 22.06.2024
Zeleni paradajz je dobar za imunitet, oči i krvni pritisak

Zeleni paradajz može biti ukusna i zdrava opcija u vašoj ishrani, posebno kada se pravilno priprema i konzumira umereno. Pogledajte njegove zdravstvene benifite.

Zeleni paradajz nije isto što i crveni. Ali oni nude skoro slične važne hranljive materije. Zeleni paradajz, iako je nezreo, bogat je esencijalnim hranljivim materijama i nude niz zdravstvenih prednosti. Čvrsta tekstura i konzistencija zelenog paradajza omogućavaju im da se koriste u više jela.

Zeleni paradajz ima nekoliko prednosti

Zeleni paradajz je prepun vitamina C, koji pomaže u jačanju imunološkog sistema i borbi protiv prehlade i drugih bolesti. Vitamin C takođe pomaže telu da bolje apsorbuje gvožđe iz hrane biljnog porekla.

Takođe je odličan izvor vitamina A, vitamina C i fitokemikalija, oni pomažu u borbi protiv bolesti i oksidativnih oštećenja. Osim toga, beta karoten u zelenom paradajzu pomaže u proizvodnji vitamina A, koji je neophodan za zdravlje očiju. Zeleni paradajz podstiče zarastanje i promoviše zdraviju, sjajnu i mlađu kožu.

Zeleni paradajz za zdravlje creva

Ovaj plof je dobar izvor vlakana koja održavaju probavni sistem zdravim, sprečavaju zatvor i smanjuju rizik od raka, srčanih bolesti i dijabetes melitusa. Semenke i kora zelenog paradajza su bogat izvor dijetalnih vlakana. Ova dijetalna vlakna se ne vare u crevima, ali pomažu u proliferaciji dobrih crevnih bakterija.

Snižava krvni pritisak

Zeleni paradajz je takođe dobar izvor kalijuma koji se suprotstavlja efektima natrijuma i pomaže u snižavanju krvnog pritiska. Takođe pomaže u sprečavanju oksidacije LDL holesterola (lošeg holesterola) u krvnim sudovima, što dalje smanjuje rizik od srčanih oboljenja.

Hidrira telo

Zeleni paradajz se sastoji od 94 posto vode koja je neophodna u toplim mesecima. Takođe vam može pomoći u danima kada više vežbate. Hrana bogata vodom može pomoći u varenju, čime se sprečava zatvor. Ovo će vam pomoći da kontrolišete apetit i tako održite zdravu težinu. Dakle, redovno jedite više zelenog paradajza da biste uživali u većoj hidrataciji.

Recept: Sok od zelenog paradajza

Sastojci:

  • 4  zelena paradajza srednje veličine
  • 1 krastavac
  • 1/2 limuna (sok)
  • 1 jabuka (za dodatnu slatkoću)
  • 1 stabljika celera (opciono, za dodatnu svežinu)

Priprema: Dobro operite zeleni paradajz, krastavac, jabuku i celer. Paradajz i krastavac isecite na komade dovoljno male da stanu u sokovnik ili blender. Ako koristite blender, dodajte sve sastojke u blender i blendajte dok ne dobijete glatku smesu. Zatim, procedite smesu kroz sitno sito ili gazu da biste odvojili sok od pulpe.

U dobijeni sok dodajte sok od pola limuna. Limun će dodati osvežavajuću kiselkastu notu. Sipajte sok u čaše preko leda ako želite hladan napitak. Možete ga poslužiti odmah ili ga ohladiti u frižideru pre serviranja. Sok od zelenog paradajza je najbolje piti odmah nakon pripreme kako bi se zadržale sve hranljive materije i svežina.
Ovaj sok je osvežavajuć, bogat vitaminima i antioksidantima, i odličan način da uživate u koristima zelenog paradajza.

Potencijalni rizici

Zeleni paradajz sadrži solanin, prirodni toksin koji može biti štetan u velikim količinama. Solanin može izazvati simptome poput stomačnih tegoba. Međutim, uobičajena konzumacija zelenog paradajza u hrani obično ne predstavlja opasnost za zdravlje.

Kiseljenje, prženje ili kuvanje zelenog paradajza može smanjiti nivo solanina i učiniti ga sigurnijim za konzumaciju. Kao i sa svakom hranom, važno je konzumirati zeleni paradajz umereno, posebno ako niste navikli na njega ili imate osetljiv stomak.

PoppyB / gettyimages.com