5 NAMIRNICA KOJE IMAJU VIŠE KALIJUMA OD BANANE

by | 14.01.2022

Jačaju mišiće, srce i nervni sistem

Beli pasulj
Sipajte ga u supu, poslužite kao prilog. Kako god da ga pripremate odlično je, jer je pasulj pun kalijuma. U samo 90 grama belog pasulja nalazi se neverovatnih 502 miligrama ovog dragocenog minerala.
Jogurt
Ako želite da imate zdravu užinu, ne može bolje od zdravog, osvežavajućeg jogurta. Kroz standardnu porciju od 250 mililitra obezbedićete sebi 579 miligrama kalijuma.
Spanać
Navalite na spanać jer se u 220 grama ovog zdravog povrća nalazi neverovatnih 839 miligrama kalijuma! Stavljajte ga u salatu, pljeskavicu, napitak… Izaberite jedan od mnogo načina i konzumirajte spanać redovno.
Paradajz sos
Sveži paradajz je odličan, ali paradajz sos i pire su bolji izvori kalijuma. Jedna četvrtina šolje daje vam 664 mg ovog minerala, dok pola šolje pirea ima 549 mg. Sok od paradajza ima više od 400 mg.
Suve šljive
Samo tri četvrtine šolje suvih šljiva daće vam 530 mg kalijuma. Iako verovatno znate da su odlične za varenje, manje je poznato da su dobre i za jačanje kostiju. Jedna studija pokazala je da žene koje jedu 10 suvih šljiva dnevno imaju znatno gušće kosti od onih koje su jele drugo sušeno voće.

 

Tagovi: