OVO JE NAJBOLJA ISHRANA ZA STARIJE OSOBE

by | 15.01.2022

 Topi mast, a čuva mišićnu masu

Zdrava telesna težina ključ je zdravlja i dugovečnosti, ali kada dođete u određene godine, skidanje kilograma postaje sve teži zadatak. Štaviše, dijete tada nisu najbolji izbor jer mnoge mogu da pogoršaju probleme poput gubitka mišićne mase i gustine kostiju, što je samo po sebi problem za starije ljude. Srećom, nauka je potvrdila da je ishrana s visokim sadržajem proteina i malo kalorija verovatno najsigurniji i najefikasniji plan ishrane ako starite i želite da smršate.
Za jednu studiju objavljenu u Journals of Gerontology: Medical Sciences, 96 gojaznih odraslih starijih od 65 godina podeljeno je u dve grupe. Jedna grupa je usvojila šestomesečni niskokalorični plan ishrane koji je uključivao više od jednog grama proteina na kilogram telesne težine i adekvatne dodatke kalcijuma i vitamina D. Drugoj grupi naloženo je da jedu 0.8 grama proteina po kilogramu telesne težine dnevno.
Rezultati su pokazali da su učesnici prve grupe izgubili u proseku osam kilograma, pri čemu se 87 posto gubitka odnosi na telesnu mast. Tačnije, gubitak kilograma najvidljiviji je bio u središnjem delu tela, kukovima, butinama i zadnjici, područjima važnima za smanjenje rizika od metaboličkih bolesti poput dijabetesa i bolesti srca. Takođe, učesnici ove grupe održavali su mišićnu masu i gustinu kostiju. Druga grupa nije uočila te prednosti.
Ovaj nalaz upućuje na to da ishrana s niskim udelom kalorija, a visokim udelom proteina može biti najsigurnija za starije ljude. Da biste svojoj ishrani dodali više proteina, jedite hranu poput nemasnog mesa i živine, jaja, mahunarki poput sočiva i žitarica s visokim sadržajem proteina, na primer kinou.