Ovi simptomi mogu da ukazuju na nedostatak kalijuma u telu

by | 04.02.2024
Ovi simptomi mogu da ukazuju na nedostatak kalijuma u telu

Nedostatak kalijuma može da izazove trnjenje u rukama i nogama, grčeve u mišićima, visok krni pritisak. Otkrijte u kojima namirnicama se nalaze prirodni izvori ovog minerala.

Kalijum je od vitalnog značaja za održavanje optimalnih telesnih funkcija. Kao esencijalni elektrolit važan je za mnoge metaboličke procese u telu.

Nedostatak kalijuma: Kako telo reaguje

Kalijum, između ostalog, reguliše ravnotežu tečnosti, podržava nervne impulse i obezbeđuje pravilne kontrakcije mišića, uključujući i ključne otkucaje srca.

Ovaj mineral olakšava prenos hranljivih materija kroz ćelijske membrane i promoviše ukupnu ćelijsku funkciju. Njegova uloga u održavanju pH ravnoteže i podržavanju funkcije bubrega naglašava njen značaj u prevenciji kiselinsko-bazne neravnoteže. Ukoliko je snižen nivo ovog minerala, telo može da reguje na različite načine.

Nedostatak kalijuma dovodi do grčeva u mišićima

Nedostatak kalijuma je često povezan sa grčevima mišića, posebno tokom fizičke aktivnosti. Kalijum reguliše kontrakcije mišića, a nedostatak ovog elektrolita može dovesti do nevoljnih pokreta mišića.

Ako često osećate česte grčeve, posebno tokom vežbanja, to može biti pokazatelj nedovoljnog kalijuma u ​​vašem sistemu.

Zatvor​

Kalijum je uključen u održavanje pravilne funkcije mišića u celom telu, uključujući i digestivni trakt. Nedostatak može dovesti do poremećenih mišićnih kontrakcija u crevima, što dovodi do zatvora.

Ako imate stalne poteškoće sa pražnjenjem creva, neadekvatan nivo kalijuma može biti faktor koji doprinosi.

Poremećaj srčanog ritma (aritmija)​

Kalijum je od vitalnog značaja za održavanje električne provodljivosti srca. Nedovoljni nivoi kalijuma mogu poremetiti normalan srčani ritam, što dovodi do aritmija ili nepravilnih otkucaja srca.

Ako osetite lupanje srca, treperenje ili nepravilan puls, ključno je razmotriti potencijalni uticaj niskog nivoa kalijuma na vaše kardiovaskularno zdravlje.

Povećana osetljivost na natrijum​

Kalijum i natrijum rade u tandemu kako bi održali ravnotežu tečnosti u i oko ćelija. Kada je nivo kalijuma nizak, ćelije mogu postati osetljivije na efekte natrijuma, što potencijalno dovodi do povećanog zadržavanja vode.

Ako primetite iznenadno ili neobjašnjivo oticanje, posebno na rukama i stopalima, to može biti manifestacija ovog disbalansa elektrolita.

Visok krvni pritisak​

Kalijum igra ključnu ulogu u regulisanju krvnog pritiska balansirajući nivoe natrijuma u ​​telu. Nedostatak kalijuma može doprineti zadržavanju natrijuma, što potencijalno dovodi do povišenog krvnog pritiska.

Praćenje krvnog pritiska i rešavanje bilo kakvog stalnog povećanja kod vašeg lekara je od suštinskog značaja, jer može biti povezano sa nedovoljnim unosom kalijuma.

Trnci ili utrnulost​ ruku i nogu

Neadekvatni nivoi kalijuma mogu uticati na funkciju nerava, što dovodi do trnjenja. Ako primetite uporno osećate utrnulost, posebno u ekstremitetima, to može biti znak da je vašem telu potrebno više kalijuma za optimalno zdravlje nerava.

​Hrana bogata kalijumom​

Banane, slatki krompir, pomorandže, lisnato povrće poput spanaća, avokada, pasulja i sočiva su odlični izvori kalijuma.

Takođe, u ishranu uvrstite ribu, kao što su losos i tunjevina za povećanje kalijuma. Ove namirnice podržavaju pravilnu funkciju mišića, regulišu krvni pritisak i doprinose opštem zdravlju ćelija. Održavanje dobro izbalansirane ishrane sa ovim opcijama bogatim kalijumom promoviše zdravo i funkcionalno telo.

Jacob Wackerhausen / gettyimages.com