TRNJENJE RUKU I NOGU: ISPROBAJTE AROMATIČNE LEKOVE

by | 25.05.2023

Esencijalna ulja, cimet, jogurt i čak od ginko bilobe mogu da pomognu

TRNJENJE RUKU I NOGU: ISPROBAJTE AROMATIČNE LEKOVE  

Trnjenje ruku i nogu je pojava koju je svako osetio. Bilo da se pojavi nakon satima sedenja ili ako noću spavamo na ruci, ovaj osećaj je privremen i obično brzo nestane. Ali, kod nekih osoba to može često da se dešava i u dužim intervalima.

Trnjenje ruku i nogu je uglavnom bezopasno

Medicinski naziv za ovu pokavu je parestezija, takođe može biti uzrokovana teškim oštećenjem nerava i ako traje duže vreme zahteva medicinsku pomoć. Trnjenje obično nastaje jednostavnim pritiskom na živac, na primer kao nakon dugog sedenja.

Ponekad osećaj trenjenja može biti praćeno osećajem slabosti ili bolom u rukama i nogama. Pogledajte koji su to prirodni lekovi koji mogu da reše problem.

Trnjenje ruku i nogu: Kućni lekovi

Eterična ulja

Ulje čempresa

Ulje čempresa pomaže u lečenju upale. Redovna masaža ovim uljem regeneriše oštećene nerava i vraćanju njihovu funkciju.

Sastojci:

  • 12 kapi ulja čempresa
  • 30 ml bilo kog baznog ulja (kokosovo ili maslinovo ulje)

Recept: Pomešajte esencijalno ulje čempresa s baznim uljem. Nanesite smešu direktno na ruke ili noge. Nežno masirajte nekoliko minuta i ostavite da deluje preko noći. Radite ovo uveče pred spavanje.

Ulje lavande

Ulje lavande je jedno od najboljih eteričnih ulja za neurološke probleme poput trenjnja ruku i nogu. Poseduje snažna antiinflamatorna i analgetska svojstva koja mogu ublažiti bol i regenerisati oštećene nerve.

Sastojci:

  • 12 kapi ulja lavande
  • 30 ml bilo kog baznog ulja (kokosovo ili maslinovo ulje)

Recept: Pomešajte esencijalno ulje s baznim. Namažite ulje na ruke ili noge i ostavite preko noći. Radite ovo uveče pred spavanje.

Ginkgo biloba

Ginkgo biloba je još jedan moćan lek za lečenje trenjenja na rukama i nogama. Poznato je njegovo antiinflamatorno svojstvo, a osim toga poboljšava cirkulaciju krvi.

Sastojci:

  • 1-2 kašičice čaja od ginkgo bilobe
  • 1 šolja vode

Recept: Jednu kašičicu čaja prelijte s šoljom ključale vode. Ostavite poklopljeno pol sata, procedite. Kada se čaj malo ogladi dodajte kašičicu meda. Pijte ovaj čaj dva do tri puta dnevno.

Cimet

Cimet sadrži hranljive materije poput mangana i kalijuma, koji omougćavaju dobru cirkulaciju. Takođe ima antiinflamatorna svojstva, što ga čini savršenim lekom u borbi protiv trnjenja ruku i nogu.

Sastojci:

  • 1 kašičica cimeta u prahu
  • 1 šolja vode

Recept: Kašičicu cimeta prelijte šoljom tople vode i dobro promešajte. Pijte ovaj napitak do dva puta dnevno.

Jogurt

Jogurt je jedan od najlakših i najboljih lekova u slučaju trnjenja. Bogat izvor hranljivih materija, a sadrži i mangan. Jogurt poboljšava cirkulaciju u telu i regeneriše nerve.

Recept: Jednom dnevno popijte čašu jogurta.

Napomena: Zdravstvena stanja poput dijabetesa, multiple skleroze, usporenog rada štitne žlezde kao jedan od simptom mogu imati trnjenje. Ova stanja treba da budu pod kontrolom lekara.

 

Foto: OlgaMiltsova / gettyimages.com