Čaj od kurkume snižava šećer u krvi – naučno potvrđeno

by | 22.06.2024
caj-od-kurkume-snizava-secer-u-krvi_caj-od-kurkume-snizava-secer-u-krvi.jpg

Čaj od kurkume je dobar za mnoge zdravstvene tegobe, a kako tvrde naučnici može da reguliše i nivo šećera u krvi.

U ovom tekstu ramotrićemo kako kurkuma može da pomogne u rešavanju problema dijabetesa ili visokog nivoa šećera u krvi.

Čaj od kurkume i zdravstvene prednosti

Kurkuma je prepuna antioksidansa i ima antiinflamatorna svojstava. Ovaj začin je veoma popularan u azijskoj kuhinji, a poslednjih godina je stekao međunarodnu reputaciju leka za sve. Razlog su njegove ogromne zdravstvene prednosti. Ovaj lako dostupan sastojak ne samo da poboljšava ukus jela, nego donosi i mnoge zdravstvene prednosti. Od olakšanog varenja do regulisanja telesne težine.

Osim toga, naučnici sugerišu da kurkuma može da pomogne u lečenju mnogih zdravstvenih tegoba uključujući Alchajmerovu bolest, bolesti srca, alergije, depresiju, multiplu sklerozu. U ovom tekstu ramotrićemo kako kurkuma može da pomogne u rešavanju problema dijabetesa ili visokog nivoa šećera u krvi.

Čaj od kurkume za visok šećer u krvi

Sastojak ili komponenta koja čini kurkumu tako moćnom biljkom je kurkumin, koji je primarna aktivna hemikalija u ovom žutonarandžastom začinu. Kurkumin je bogat antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima, koji pomažu u pomaganju zdravstvenih problema.

Prema članku objavljenom u Indian Journal of Clinical Biochemistry, antioksidansi su korisni u borbi protiv slobodnih radikala, koje su uglavnom posledica loših živitnih navika kao što su pušenje, pijenje alkohola, jedenje pržene hrane ili izloženost zagađenju vazduha ili pesticidima, kao i izloženost konstantnom stresu.

Šta kaže nauka

Pa, odgovor je jednostavan. Prema studijama, u kombinaciji sa pravilnom ishranom i rutinom vežbanja, ovaj zlatni začin može pomoći u kontroli šećera u krvi. Dijabetes tipa 2 je samo jedna bolest koja je povezana s upalom i oksidativnim stresom. I kao što je gore pomenuto, kurkuma igra važnu ulogu u efikasnom upravljanju ova dva stanja.

Konkretno, oksidativni stres verovatno igra ulogu u insulinskoj rezistenciji, obeležju dijabetesa tipa 2 koji utiče na lučenje insulina i dovodi do visokog nivoa šećera u krvi. Zbog svojih antiinflamatornih i antioksidativnih efekata, suplementi kurkume mogu pomoći u kontroli šećera u krvi kod ljudi sa dijabetesom tipa 2.

Kako se konzumira?

Najbolji način da započnete jutro kada patite od dijabetesa je pijuckanje tople šolje čaja od kurkume. Ovaj čaj je prepun svih zdravstvenih prednosti i sastojaka koji čine čuda u upravljanju nivoom šećera u krvi. Takođe možete dodati kurkumu u svoje mleko i uživati u toploj šoljici zlatnog mleka.

udra / gettyimages.com