Ovo su najbolji načini konzumiranja kurkume za mršavljenje

by | 08.04.2024
Ovo su najbolji načini konzumiranja kurkume za mršavljenje

Da li znate da uključivanjem kurkume u vašu ishranu na pravi način može upotpuniti zdrav način života i doprineti vašem cilju da smršate? Pored toga radi se o prirodnom načinu.

 

Kurkuma, živahni žuti začin koji se obično koristi u indijskoj kuhinji, privukla je pažnju poslednjih godina zbog svojih potencijalnih zdravstvenih koristi, uključujući pomoć u gubitku težine.

Koristi kurkume u mršavljenju

Veruje se da kurkumin, aktivno jedinjenje u kurkumi, poseduje antiinflamatorna i antioksidativna svojstva koja mogu podržati kontrolu težine. Dok sama kurkuma nije magično rešenje za gubitak težine, uključivanje u vašu ishranu na pravi način može upotpuniti zdrav način života i doprineti vašim ukupnim ciljevima. Evo najboljeg načina da konzumirate kurkumu za gubitak težine:

Dodajte kurkumu u svoje obroke​

Jedan od najjednostavnijih načina konzumiranja kurkume je da je uključite u svoje obroke. Pospite kurkumu u prahu na pečeno povrće, umešajte ga u supe i variva ili ga dodajte jelima od pirinča da biste dobili još ukusa i boje.

Kombinovanjem kurkume sa drugim zdravim sastojcima poboljšava se njena apsorpcija i efikasnost u telu.

Kombinacija kukrume i crnog bibera ​

Piperin, jedinjenje koje se nalazi u crnom biberu, poboljšava apsorpciju kurkumina u kurkumi do 2000%. Stoga je korisno upariti kurkumu sa crnim biberom kad god je to moguće.

Razmislite o dodavanju prstohvata crnog bibera u jela koja sadrže kurkumu kako biste maksimizirali njenu biodostupnost i iskoristili potencijalne prednosti gubitka težine.

​Napravi zlatno mleko​

Zlatno mleko, takođe poznato kao mleko od kurkume, tradicionalni je napitak popularan u ajurvedskoj medicini. Da biste napravili zlatno mleko, kombinujte kurkumu u prahu sa toplim mlekom (ili alternativom bez mleka kao što je bademovo ili kokosovo mleko), malo crnog bibera i zaslađivača po vašem izboru, kao što je med ili javorov sirup.

Uživanje u šoljici zlatnog mleka pre spavanja može da podstakne opuštanje i može da podrži napore za mršavljenje suzbijanjem žudnje za kasno u noć.

Isprobajte čaj

Slično zlatnom mleku, čaj od kurkume je još jedan umirujući napitak koji može pomoći u gubitku težine. Da biste napravili čaj od kurkume, strmi kurkuma u ​​prahu ili sveže kriške kurkume u vrućoj vodi zajedno sa crnim biberom i drugim začinima kao što su đumbir i cimet.

Procedite i po želji zasladite medom ili stevijom. Pijuckanje čaja od kurkume tokom dana može pomoći u ubrzavanju metabolizma i podsticanju sitosti.

​Kombinujte je sa zdravim mastima​

Kurkumin je rastvorljiv u mastima, što znači da se bolje apsorbuje kada se konzumira sa mastima. Uključite zdrave masti kao što su kokosovo ulje, maslinovo ulje ili avokado u obroke koji sadrže kurkumu kako biste poboljšali njenu apsorpciju i efikasnost.

Na primer, kuvajte povrće začinjeno kurkumom u kokosovom ulju ili prelijte salatu prelivom od kurkume napravljenim od maslinovog ulja.

Razmislite o suplementima

Ako je redovno uključivanje kurkume u vašu ishranu izazovno, razmislite o uzimanju suplemenata kurkume. Potražite suplemente koji sadrže standardizovani ekstrakt kurkumina i ekstrakt crnog bibera za bolju apsorpciju.

Međutim, od suštinskog je značaja da se konsultujete lekara pre nego što započnete bilo koji novi režim suplemenata, posebno ako imate osnovne zdravstvene probleme ili uzimate lekove.

Konsultujete lekara pre nego što započnete bilo koji novi režim suplemenata

Konsultujete lekara pre nego što započnete bilo koji novi režim suplemenata

​Održavajte uravnoteženu ishranu i rutinu vežbanja​

Iako kurkuma može ponuditi potencijalne prednosti za gubitak težine, ona nije zamena za uravnoteženu ishranu i redovnu vežbu. Usredsredite se na konzumaciju raznovrsne hrane bogate hranljivim materijama, uključujući voće, povrće, nemasne proteine i cela zrna, dok minimizirate prerađenu hranu i dodate šećere.

Spajanje konzumiranja kurkume sa zdravim načinom života, uključujući redovnu fizičku aktivnost, ključno je za postizanje održivog gubitka težine.

​Ne preterujte sa količinama ​

Iako je sama kurkuma niskokalorična, važno je voditi računa o veličini porcija, posebno kada u svoju ishranu uključite jela bogata kurkumom. Prejedanje može da ometa napredak u gubitku težine, pa vežbajte kontrolu porcija i slušajte znake gladi i sitosti.

bdspn; Doucefleur / gettyimages.com