ANANAS, POMORANDŽE, KURKUMA I ĐUMBIR EFIKASNI PROTIV TROMBA

by | 15.11.2022

 Šta treba da jedete kako biste sprečili stvaranje ugruška u krvnim sudovima?

 

Simptome krvnog ugruška treba prepoznati na vreme, a rizik za nastajanje može umanjiti  pravilno balansiran jelovnik.

U prevenciji nastanka krvnih ugrušaka životne navike imaju veliku ulogu.

U prvom redu treba izbegavati sedenje kao način života, prerađenu hranu i hroničnu neispavanost, važan faktor rizika u razvoju metaboličke i endokrine disfunkcije.

No, istraživanja sugerišu da bi određeni sastojci u nekom voću mogli prirodno da otope krvne ugruške.

Naime, određene materije koje se nalaze u biljkama mogu inhibirati stvaranje krvnih ugrušaka ili otopiti postojeće.

Iako bi to možda moglo smanjiti rizik od budućih ugrušaka, treba zapamtiti da se voće ne koristi umesto propisane terapije, odnosno ne zamenjuje lečenje.

Prema britanskom Institutu za vene i vaskularne bolesti, najmoćnija biljna hrana za prirodno otapanje krvnih ugrušaka sadrži bromelin i rutin.

Pokazalo se da unos rutina, koji se može naći u jabukama, limunu, luku, čaju od pomorandži, deluje na prevenciju tromba.

Iz sličnih razloga preporučuje se i konzumiranje ananasa ili uzimanje dodatka prehrani s bromelinom.

I druga hrana i pića – poput belog luka, kivija, kelja, spanaća, crnog vina i soka od grožđa – mogu pomoći u otapnju krvnih ugrušaka.

Međutim, nikako se ne savetuje prestanaka propisane terapije, jer krvni ugrušci povećavaju rizik od, potencijalno po život opasnih, komplikacija.

Uprkos tome što rezultati nekih istraživanja sugerišu da bi određena biljna hrana mogla da spreči komplikacije zgrušavanja, najbolji način delovanja je prevencija.

Kurkuma, koja deluje protiv upala koristi se i kao začina ali i u medicinske svrhe.

Istraživanja objavljena u časopisu EPMA 2019. su apostrofirala i kurkumu kao namirnicu koja može pomoći u sprečavanju nastanaka ugrušaka jer, prema jednom drugom ranijem istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Cell Phisiologi, 2017. godine, kurkumin, aktivni sastojak kurkume, deluje antikoagulantno, antikancerogeno i antioksidativno.

Međutim, upotreba kurkume kao komplementarne terapije za lečenje krvnih ugrušaka treba dalja istraživanja.

Đumbir je još jedna namirnica povezana sa sprečavanjem krvnih ugrušaka zbog svojih antikoagulacijskih učinaka. Sadrži hemijski salicilat koji je hemikalija iz kojih se proizvodi aspirin.