Ovo su najbolji biljni čajevi koji vam mogu pomoći da lakše zaspite

by | 09.05.2024
Ovo su najbolji biljni čajevi koji vam mogu pomoći da lakše zaspite

Ponekad, san nikako da dođe, a morate rano da ustanete. U nekim slučajevima, konzumiranje određenih biljnih čajeva može vam pomoći da se opustite i lakše zaspite.

Ovi napici prave se od bilja, a posebno od njihovog lišća, cveća, au nekim slučajevima čak i od korena. Da li biste želeli da znate šta su i zašto bi trebalo da ih isprobate kada imate problema sa spavanjem? U tom slučaju, čitajte dalje.

Kako da lakše zaspite?

Brz tempo savremenog života često ostavlja važne tragove na telu. Jedna od njih je nemogućnost da se dobro naspavate. Na primer, neisključivanje mobilnog telefona pre spavanja, provera društvene mreže ili ostanak u vezi 24 sata dnevno promoviše prekomernu aktivnost mozga.

Zauzvrat, sve ove aktivnosti promovišu visok nivo anksioznosti i stresa, koji mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kada se njima ne upravlja.

Na sreću, postoje određene prirodne infuzije koje mogu pomoći u regulisanju nervnih stanja izazvanih anksioznošću. Stoga vam takođe pomažu da zaspite. Hajde da pogledamo neke od njih u nastavku.

Biljni čajevi pomažu da lakše zaspite

Konstantna nesanica kao rezultat negativnih misli ili problema ukazuje na to da stres preterano utiče na vas. Najbolji način da iskoristite njihova opuštajuća svojstva je da popijete malu količinu neposredno pre spavanja.

U supermarketima možete kupiti bilo koju vrstu biljke koja je već napravljena za pravljenje čaja. Ipak, preporučujemo da ih pijete u prirodnom obliku. Većina biljaka se lako uzgaja u saksiji.

Pravljenje čajeva koji vam mogu pomoći da zaspite je vrlo jednostavno:

 • Prvo zagrejte šolju vode (250 ml) dok ne provri.
 • Dodajte biljku koju želite, može biti sveža ili sušena.
 • Pustite da odstoji 10 minuta.
 • Nakon 10 minuta isključite vatru i ostavite da odstoji nekoliko minuta.
 • Možete dodati med da ga zasladite.
 • Uživajte u malim gutljajima.

Koje su biljke najbolje za pravljenje čajeva koji vam mogu pomoći da zaspite? Iako je uobičajeno piti infuzije jedne lekovite biljke, u mnogim prilikama se može mešati nekoliko. Njihova svojstva se održavaju, a opuštajući efekti se mogu povećati.

1. Kamilica i lipa

Ako patite od nesanice zbog lošeg varenja, mešavina ovih biljaka može pomoći u rešavanju vašeg problema. Lipa je poznata po tome što je prirodni sedativ koji vam može pomoći da se opustite i oslobodite napetosti. Što se tiče kamilice, ona pomaže u smirivanju stomačnih tegoba i pomaže varenju. Takođe, ima antiinflamatorna, antibakterijska i sedativna svojstva.

2. Čaj od matičnjaka

Matičnjak ima kiselu aromu. Korišćenje njegovih cvetova i listova za pravljenje čajeva može vam pomoći da bolje spavate. Takođe se koristi u aromaterapiji zbog svojih umirujućih i antispazmodičkih svojstava.

3. Čaj od nane

Još jedna od najboljih infuzija za spavanje je nana, koja ima blag ukus i, zauzvrat, takođe može pomoći da se opusti telo i podstakne san. To je zato što biljka ima sedativna i antiinflamatorna svojstva.

4. Pasiflora i valerijana

Neke vrste nepravilnog sna su rezultat noćnih mora ili briga koje nas bude usred noći i onemogućavaju našu sposobnost da se odmorimo. Pijenje čaja od pasiflore i valerijane može vam pomoći da se oprostite od ovog stanja.

čajevi koji vam mogu pomoći da lakše zaspite

Pasiflora sadrži prirodne anksiolitike i može delovati kao prirodni umirujuće sredstvo. Valerijana je jedan od najpoznatijih prirodnih sedativa. Iako nema baš dobar ukus, može pomoći u spavanju i ublažavanju nervoze.

U stvari, postoji nekoliko studija koje podržavaju upotrebu valerijane kao saveznika za bolji san i kontrolu poremećaja kao što je nesanica. Konkretno, ova biljka sadrži valerensku kiselinu, izovalerinsku kiselinu i razne antioksidante koji kontrolišu anksioznost i poboljšavaju kvalitet sna.

Čaj koji se preporučuje za starije osobe

Mnogo puta, kada ste u poodmaklim godinama, teško je zaspati zbog određenih bolesti ili stresnih situacija. U ovim slučajevima, kada starija osoba nije u stanju da održi san, obično se preporučuje sledeća infuzija.

Sastojci:

 • 2 šolje vode (500 ml)
 • 1 kašika listova matičnjaka (10 g)
 • 2 kašike korena valerijane (20 g)
 • 1 kašičica listova nane (5 g)
 • 1 kašičica meda (7,5 g)

Priprema:

 • Zagrejte vodu i, kada počne da ključa, dodajte sve sastojke.
 • Pustite da odstoji 10 minuta, povremeno mešajući.
 • Posle 10 minuta procedite.
 • Dodajte med i razdvojite čaj u različitim razmerama tako da možete da ga pijete posle večere i neposredno pre spavanja.

Kao što vidite, pomoć u lečenju nesanice određenim infuzijama može biti praktična i efikasna. Pre nego što često pijete biljne čajeve za spavanje, konsultujte se sa svojim lekarom. Na ovaj način ćete izbeći neželjene reakcije i interakcije. Naročito ako uzimate bilo koju vrstu lekova.

Imajte na umu da infuzije za spavanje NE zamenjuju tretman koji vam lekar može prepisati za nesanicu ili druge srodne probleme. Zato bi bilo najbolje da ih konzumirate umereno, kao pomoćno lečenje, sve dok to odobri zdravstveni radnik.

Važno je da obratite pažnju na to kako vaše telo reaguje na konzumaciju infuzija za spavanje i da, u zavisnosti od rezultata koje dobijete, nastavite da ih konzumirate ili ne. U isto vreme, imajte na umu da ako nesanica potraje ili se pogorša, najbolje je da posetite specijaliste. Ovo je problem koji može imati ozbiljne posledice ako se ne leči pravilno.

YelenaYemchuk; Ganna Zelinska / gettyimages.com