Kako se pravilno uzima spirulina za što bolje zdravstvene efekte

by | 09.05.2024
Kako se pravilno uzima spirulina za što bolje zdravstvene efekte

Pošto spirulina može imati neke neželjene efekte zbog čišćenja, kao što su glavobolja ili probavni poremećaji, važno je početi sa malim dozama i postepeno ih povećavati.

Postoji mnogo ljudi koji uzimaju spirulinu kao dodatak ishrani. U stvari, mnogi ga smatraju superhranom koja na jednostavan i prirodan način povećava naš unos vitamina i minerala.

Nastavite da čitate da biste saznali više o njenim svojstvima i šta može da učini za vaše zdravlje, kao i kada i kako da uzimate spirulinu na najefikasniji način.

Šta je spirulina?

Spirulina je plavozelena alga koju možete naći u niskim salinitetima, alkalnim, toplim vodama. Njegovo ime potiče od neobične strukture spiralnog oblika. Međutim, njegovo naučno ime je Arthrospira.

To je jedna od najkompletnijih i najhranljivijih namirnica, što je NASA demonstrirala 1988. uključivanjem spiruline u ishranu svojih astronauta. Asteci su ga takođe konzumirali da bi povećali svoju snagu kada su morali da se pozabave važnim fizičkim zadacima. Osim toga, takođe je odličan dodatak za sportiste.

Nutritivne vrednosti

Zahvaljujući odličnim nutritivnim vrednostima, spirulina je veoma efikasna za lečenje svih vrsta nedostataka, kao i za poboljšanje nekih poremećaja.

Pre svega, to je jedan od najboljih biljnih izvora proteina, koji su visoke biološke vrednosti i veoma su svarljivi – to je oko 65 do 70% proteina. Bogata je hlorofilom, zelenim pigmentom koji se ističe svojim velikim potencijalom za detoksikaciju. Osim toga, spirulina je bogata  vitaminima B, C, D i E.

Sadrži minerale kao što su kalijum, selen, bakar, mangan, magnezijum, fosfor i cink. Pored toga, sadrži digestivne enzime. Ističe se po svojim antioksidativnim svojstvima (zahvaljujući prirodnim pigmentima): hlorofilu, karotenoidima i fikocijaninima. Konačno, 7% njegovog sadržaja čine esencijalne masne kiseline.

Zdravstvena svojstva spiruline

Spirulina pomaže u gubitku težine, pa se preporučuje kao deo zdrave dijete za mršavljenje. To je zbog činjenice da se osećate sitima jer aktivira vaš metabolizam i sagoreva masti.
Smanjuje upalu, ublažava bol u zglobovima i sprečava osteoporozu.

Spirulina sprečava i bori se protiv anemije bez potrebe za uzimanjem suplemenata gvožđa. Takođe poboljšava imuni sistem. Poboljšava nivoe energije dok smanjuje stres i umor.
Poboljšava koncentraciju i pamćenje. Njena antioksidativna svojstva pomažu u sprečavanju znakova starenja i oštećenja ćelija uzrokovanih slobodnim radikalima, stresom itd.

Kako i kada se uzima spirulina?

Kako i kada uzimati spirulinu zavisi od toga šta želite da postignete:

  • Za gubitak težine uzimajte spirulinu pola sata pre svakog obroka sa čašom vode. Na ovaj način, alge stvaraju prirodan efekat zasićenja koji vam pomaže da jedete manje, a da ne ostanete gladni.
  • Ako želite da dobijete na težini, uzmite spirulinu odmah nakon obroka uz desert.
    Kao specifičan tretman za poremećaj, uzimajte spirulinu na prazan stomak pola sata pre jela bilo koju hranu.
  • Kao dodatak ishrani stavite spirulinu u zelene smutije napravljene od voća i zelenog lisnatog povrća.

Ne postoje akademske studije koje podržavaju ove indikacije o rasporedu unosa, tako da preporučujemo da se konsultujete sa specijalistom pre nego što počnete da koristite ovaj dodatak.

Takođe preporučujemo da izaberete visokokvalitetnu spirulinu koja je idealno organska kako biste bili sigurni da ne sadrži štetne komponente jer alge imaju visoku moć apsorpcije.

Možete uzimati prah spiruline pomešan sa vodom ili hranom ili u kapsulama ili tabletama. Uobičajena doza za početak uzimanja je 500 mg – ili 1 g – 1 do 3 puta dnevno. Međutim, pre nego što počnete, trebalo bi da konsultujete lekara.

Važno je početi sa malom količinom zbog velike diuretičke moći ovih algi, što može izazvati neke neželjene efekte koji izazivaju nelagodnost (glavobolja, crevni poremećaji, itd.). Iz tog razloga takođe preporučuje se da tokom tretmana pijete dosta vode, najmanje 6-8 čaša dnevno, van obroka.

eskymaks / gettyimages.com