Vežba disanja koja će vas smiriti  ako se iznenada osećate veoma uznemireno

by | 10.05.2024
Vežba disanja koja će vas smiriti  ako se iznenada osećate veoma uznemireno

Svakom se dešava da se s vremena na vreme oseti izuzetno uznemireno. Umesto da posegnete za tabletama za smirenje, zašto ne biste isprobali ovu jednostavnu tehniku disanja. 

Ova jednostavna tehnika će vam omogućiti da usporite, smanjite stres i pronađete mir. U životu svakog od nas se javljaju teški periodi. Stres obavija našu svest za nekoliko sekundi, uzrokujući da telo bukvalno utrne od napetosti.

Šta da radite ako se osećate uznemireno?

U ovim trenucima je prilično teško naterati svoje misli da skrenu sa nehotice postavljenog kursa i povrate smirenost. Ali to nije lako – to ne znači da je nemoguće. Svaki put kada se osećate anksiozno, obratite se moćnom alatu – praksi disanja. Jednostavne vežbe imaju za cilj ne samo obuku pluća, već i pronalaženje unutrašnje harmonije. Već u prvim sekundama osetićete da napetost brzo popušta, a vi postajete koncentrisaniji.

Ako se osećate uznemireno – dišite

Vežbe disanja imaju pozitivan efekat ne samo „ovde i sada“, već deluju i u budućnosti – smanjuju anksioznost i čak poboljšavaju kvalitet sna kada se redovno izvode. Danas ćemo pričati o jednoj jednostavnoj vežbi koja će vam pomoći da odmah ponovo osetite čvrsto tlo pod nogama i omogućite vam da pronađete mir.

Tehnika disanja “4-7-8”

Tehnika 4-7-8 je takođe poznata kao “relaksaciono disanje”. Omogućava vam da se oslobodite stresa, smanjite anksioznost i brzo povratite „sebe“. Jednostavan skup radnji disanja će vam pomoći da brzo uspostavite mentalnu ravnotežu i malo usporite. Važna informacija: dok izvodite vežbu, ne zaboravite da držite jezik na nepcu usta iza gornjih zuba i izdišite isključivo kroz stisnute usne. Ovo će usporiti izdisaj, omogućavajući mu da bude duži od udisaja.

Ovako se izvodi tehnika disanja:

  • Udahnite duboko kroz nos dok brojite do četiri (sekunde)
  • Zadržite dah dok sedam sekundi
  • Izdahnite kroz stisnute usne dok brojite do osam (sekundi)
  • Radite ovu vežbu ujutru i uveče po četiri ciklusa.

Ako nikada do sada niste radili tehnike disanja možda će vam u početku malo teže ići. Ali, ne brinite, jer ako budete upornio za nekoliko dana ćete sa lakoćom savladati ovu tehniku opuštanja.

fizkes / gettyimages.com