Šta je disanje u kutiji? Kako ova tehnike deluje na telo i koje blagodeti donosi?

by | 13.03.2024
Šta je disanje u kutiji? Kako ova tehnike deluje na telo i koje blagodeti donosi?

Disanje u kutiji je veopma popularna i jednostavna vežba koja donosi mnoge blagodeti za telo – počev od opuštanja, poboljšanja koncetracije, disanja i još mnogo toga. 

 

Ova jednostavna, ali efikasna vežba disanja uključuje udisanje, zadržavanje daha, izdisanje i ponovno zadržavanje daha u strukturiranom obrascu, formirajući oblik “kutije” ili kvadrata.

Šta je disanje u kutiji?

Disanje kutije, takođe poznato kao četvrtasto disanje ili disanje sa četiri kvadrata, je moćna tehnika svesnosti koja može pomoći u promovisanju opuštanja, smanjenju stresa i poboljšanju fokusa i koncentracije.

Kako se izvodi disanje u kutiji?

Sedite ili lezite u udoban položaj sa ispravljenom kičmom i opuštenim ramenima. Zatvorite oči ako vam to pomaže da se fokusirate unutra. Započnite proces udisanja kako je objasnio Alkesh. Ili ako vam je teško da zadržite dah do 8, možete započeti sa 4.

Počnite tako što ćete polako, duboko udahnuti kroz nos i puniti pluća vazduhom. Dok udišete, polako brojite do četiri, fokusirajući se na osećaj daha koji ulazi u vaše telo.

Kada potpuno udahnete, zadržite dah još jednom izbrojite do četiri. Održavajte opušteno stanje bez naprezanja mišića tokom ove faze zadržavanja daha.

Polako i ravnomerno pustite dah kroz usta, brojeći do četiri dok izdišete. Usredsredite se na potpuno pražnjenje pluća tokom ove faze.

Nakon što potpuno izdahnete, zadržite dah još jednom izbrojite do četiri pre nego što započnete sledeći ciklus disanja.

Nastavite ciklus udisanja, zadržavanja, izdisaja i zadržavanja za ukupno četiri ili više ponavljanja, u zavisnosti od nivoa udobnosti i vremena koje imate na raspolaganju.

Nekoliko stvari koje treba napomenuti ako to radite prvi put

Počnite tako što ćete vežbati disanje u kutiji samo nekoliko minuta svakog dana, postepeno povećavajući trajanje kako vam bude prijatnije sa tehnikom.
Pronađite miran, udoban prostor gde možete da vežbate disanje u kutiji bez ometanja.

Možete ga ugraditi u svoju jutarnju rutinu, pre spavanja ili kad god vam je potreban trenutak opuštanja i podmlađivanja tokom dana.
Neki ljudi smatraju da je korisno da vizualizuju oblik kvadrata ili kutije dok vežbaju disanje, mentalno prateći svaku stranu kvadrata svojim dahom.

Disanje u kutiji se može kombinovati sa drugim tehnikama opuštanja kao što su meditacija, progresivna relaksacija mišića ili vođene slike za poboljšano oslobađanje od stresa i opuštanje.

Kao i svaka veština, savladavanje disanja u kutiji zahteva redovnu praksu i strpljenje. Neka vam postane navika da uključite disanje u kutiju u svoju dnevnu rutinu za maksimalnu korist tokom vremena.

Koje su prednosti ove tehnike disanja?

Smanjenje stresa: Disanje u kutiji aktivira relaksaciju tela, pomažući u snižavanju hormona stresa kao što je kortizol i izazivajući stanje smirenosti i spokoja.

Poboljšan fokus i koncentracija: Regulisanjem daha i dovođenjem svesti u sadašnji trenutak, disanje u kutiji može poboljšati mentalnu jasnoću, fokus i koncentraciju. To ga čini odličnom praksom za zadatke koji zahtevaju stalnu pažnju.

Emocionalna ravnoteža: Redovno vežbanje disanja u kutiji može pomoći u regulisanju emocija i promovisanju emocionalne ravnoteže, omogućavajući vam da mirnije i efikasnije reagujete na izazovne situacije.

Smanjena anksioznost i napetost: Disanje u kutiji može ublažiti simptome anksioznosti i napetosti promovišući opuštanje i oslobađanje mišićne napetosti u celom telu.

Bolji san: Uključivanje disanja u kutiju u vašu rutinu pre spavanja može pomoći da se smiri um i telo, što olakšava da lakše zaspite i imate miran san.

Poboljšana respiratorna funkcija: Disanje u kutiji podstiče duboko, dijafragmalno disanje, što može povećati kapacitet pluća, oksigenaciju krvi i ukupnu respiratornu funkciju.

Svesnost i meditacija: Disanje u kutiji služi kao praksa svesnosti, omogućavajući vam da kultivišete svest o sadašnjem trenutku, produbite praksu meditacije i povežete se sa svojim unutrašnjim ja.

Ukoliko ste početnik, ovaj video vam može pomoći da lakše savladate ovu tehniku disanja.

AntonioGuillem / gettyimages.com